Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What the Wars of the Roses tell us about England in the fifteenth century

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what the Wars of the Roses tells us about 15th century England.

      Key learning points

      1. The Wars of the Roses can tell us a lot about why England became unstable in the 15th century.
      2. Henry VI’s reign shows how important having a strong, warrior king who could control the nobility was.
      3. Despite his qualities, Edward IV’s inability to control his nobility led to further instability and conflict.
      4. The Wars of the Roses show how actions by dissatisfied, powerful nobles like Warwick often led to further instability.
      5. Richard III’s actions show how England was still an unstable place when arguments about who should rule broke out.

      Keywords

      • Rebellion - resistance to the government, often an armed uprising

      • Power - control or influence over others

      • Plantagenet - royal house of England, which reigned from 1154-1485

      • Tudor - royal house of England, which reigned from 1485-1603

      Common misconception

      Students may think the Wars of the Roses ended with the victory of Henry VII at Bosworth and that all historians agree with this interpretation.

      Explain that Henry VII also faced rebellions at the start of his reign and, although the Tudors are well-known for their rule of England, few expected them to last long as a result of the rebellions and the prior decades of instability.

      Teacher tip

      Introduce the idea that historians can - and often do - disagree with one another.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The ceremony of crowning a king or queen is known as a...

      Correct Answer: coronation, Coronation

      Q2.
      How old was Edward V when his father unexpectedly died?

      Correct answer: 12
      14
      16
      18

      Q3.
      Richard of Gloucester made himself of England until Edward V was old enough to rule.

      Correct Answer: Protector, protector

      Q4.
      Write the missing name: Edward V and his younger brother were both held in the Tower of London.

      Correct Answer: Richard

      Q5.
      What most likely happened to the princes in the tower?

      they were smuggled out of England to live in France
      they decided to live as commoners in England
      they escaped and started a rebellion against their uncle
      Correct answer: they were murdered

      Q6.
      Put these events into the correct order.

      1 - Edward IV died
      2 - Edward V travelled to London for his coronation
      3 - Richard of Gloucester stopped Edward V and made himself Protector
      4 - Richard delayed Edward V's coronation and eventually was crowned Richard III
      5 - The princes in the Tower went missing and were never seen again

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing number. The Wars of the Roses helps to explain why England was so unstable in the th century.

      Correct Answer: 15, fifteen, 15th, fifteenth, Fifteenth

      Q2.
      Henry VI's reign shows that a medieval king needed to be strong and a brave in battle.

      Correct Answer: warrior, Warrior, soldier, Soldier, fighter

      Q3.
      Which group of people did Edward IV fail to control effectively during his unstable first reign?

      the commoners
      the clergy
      Correct answer: the nobility
      the knights

      Q4.
      Which of the following were features of Plantagenet rule?

      Correct answer: betrayal
      Correct answer: murder
      peace
      Correct answer: rebellion
      stability

      Q5.
      At which battle in 1485 did Henry Tudor kill Richard III?

      the Battle of Barnet
      Correct answer: the Battle of Bosworth Field
      the Battle of Towton
      the Battle of Tewkesbury

      Q6.
      Match the following keywords to their correct definitions.

      Correct Answer:rebellion,resistance to the government, often an armed uprising
      Correct Answer:power,control or influence over others
      Correct Answer:Plantagenet,royal house of England, which reigned from 1154-1485
      Correct Answer:Tudor,royal house of England, which reigned from 1485-1603

      To help you plan your 7 history lesson on: What the Wars of the Roses tell us about England in the fifteenth century, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...