Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The government's response to the suffragettes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why the WSPU employed increasingly violent tactics and why they had little response or sympathy from government.

      Key learning points

      1. WSPU protestors began undertaking publicity stunts, such as chaining themselves to railings outside parliament.
      2. From 1908 some women in prison began going on hunger strike, and they were force fed by the government.
      3. In 1913 the government passed a law that released female prisoners on hunger strike, dubbed the Cat and Mouse Act.
      4. Emily Davison threw herself in front of the King's horse in 1913 and died a few days later.
      5. The Liberal government refused to concede to the violent and disruptive tactics of the suffragettes.

      Keywords

      • Publicity stunt - something that is done to attract the attention of the public

      • Hunger strike - a prolonged refusal to eat, carried out in protest by a prisoner

      • Liberal - a member of the political party which supported free trade

      • Suffragette - a woman seeking the right to vote through organised, and sometimes violent, protest

      Common misconception

      Britain was the first country to give women the right to vote.

      New Zealand was the first country in which women gained the right to vote, in 1893. Australia was the next, nine years later.

      Teacher tip

      Suffragette posters offer lots of opportunity to develop source inference skills.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the statements to the correct women's suffrage group.

      Correct Answer:WSPU,also known as suffragists
      Correct Answer:NUWSS,also known as suffragettes
      Correct Answer:WSPU,used peaceful tactics like petitions
      Correct Answer:NUWSS,used radical tactics like arson and vandalism
      Correct Answer:WSPU,their leader was Millicent Fawcett
      Correct Answer:NUWSS,their leader was Emmeline Pankhurst

      Q2.
      Which of the following are NOT examples of tactics the WSPU were known for using?

      Correct answer: petitions
      chaining themselves to railings
      vandalism
      Correct answer: lobbying MPs
      arson

      Q3.
      What was the slogan of the WSPU?

      'Words not deeds'
      Correct answer: 'Deeds not words'
      'Action not talk'
      'Violence not peace'

      Q4.
      Which of the following issues were the WSPU divided on?

      which MP to lobby next
      how many signatures they needed for a petition
      Correct answer: which women should actually be allowed to vote
      Correct answer: how much violence was justified

      Q5.
      Who was an Indian princess, goddaughter to Queen Victoria and member of the WSPU?

      Christabel Pankhurst
      Annie Kenney
      Correct answer: Sophia Duleep Singh
      Selina Cooper

      Q6.
      How many members of the WSPU were imprisoned for acts of sabotage in Holloway Prison in London?

      around 100
      Correct answer: around 300
      around 1000
      around 30

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the definitions.

      Correct Answer:suffragette,a woman seeking suffrage through organised and violent protest
      Correct Answer:hunger strike,a prolonged refusal to eat, carried out in protest by a prisoner
      Correct Answer:publicity stunt,something that is done to attract the attention of the public

      Q2.
      Complete the sentence: WSPU protestors carried out publicity stunts, such as chaining themselves to outside important buildings like the Houses of Parliament and Buckingham Palace.

      Correct Answer: railings, Railings

      Q3.
      What did the suffragettes call the law the government passed which released female prisoners on hunger strike?

      Mouse and Cat Act
      Dog and Cat Act
      Correct answer: Cat and Mouse Act
      Cat and Bird Act

      Q4.
      Why did the suffragettes carry out publicity stunts?

      to make the government scared of them
      Correct answer: to capture the attention of the newspapers
      Correct answer: to disrupt British life
      Correct answer: to show the lengths that women would go to in order to gain suffrage
      to make the public turn against the campaign

      Q5.
      Which of the following countries had granted female suffrage by 1914?

      Britain
      Correct answer: New Zealand
      America
      Correct answer: Finland
      Correct answer: Australia

      Q6.
      Complete the sentence: The government refused to concede to the violent and disruptive tactics of the suffragettes.

      Correct Answer: Liberal

      To help you plan your 9 history lesson on: The government's response to the suffragettes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...