Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Wales before the Norman Conquest

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe conflicts between Wales and England in the 1050s.

      Key learning points

      1. By the middle of the 11th century, Gruffydd ap Llywelyn was the most powerful figure in Wales.
      2. In the 1050s, Ralph the Timid, a Norman, was Earl of Hereford.
      3. In 1055, Gruffydd ap Llywelyn attacked Hereford and defeated its defenders.
      4. Harold and Tostig Godwinson led a military campaign against Gruffydd ap Llywelyn.
      5. Gruffydd ap Llywelyn was killed and power in Wales was again divided amongst smaller kingdoms.

      Keywords

      • Marches - the name given to the border lands between England and Wales

      • Campaign - a series of military operations, usually with the aim of defeating an enemy

      • Exile - being banned from living in your native country, usually for acting against those in charge

      Common misconception

      Before the Norman invasion in 1066, castles were unknown in Anglo-Saxon England.

      In fact, Ralph the Timid built a motte-and-bailey castle in Hereford to guard the city against attacks from Wales.

      Teacher tip

      See what students can recall about some of the names that crop up in this lesson: Edward the Confessor, Harold Godwinson, Tostig Godwinson, Edwin of Mercia.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word describes having many mountains?

      Correct Answer: mountainous

      Q2.
      Complete the sentence: The combination of mountains, land and strategic rivers made Wales an attractive location to the Norman settlers.

      Correct Answer: fertile

      Q3.
      Complete the sentence: Wales' long has always been important for communication and trade.

      mountain range
      rivers
      Correct answer: coastline
      grasslands

      Q4.
      Which Welsh kingdom was in the north and included modern-day Snowdonia?

      Deheubarth
      Gwent
      Correct answer: Gwynedd
      Powys

      Q5.
      Why was Saint David’s monastery important?

      It became a centre of prayer and of strict observance of Roman rules.
      Correct answer: It became a centre of learning and of strict observance of monastic rules.
      It became a centre of worship and of relaxed observance of monastic rules.

      Q6.
      What did some societies begin to construct on elevated ground prior to the Romans’ arrival in Wales?

      motte-and-bailey castles
      cathedrals
      stone keep castles
      Correct answer: hill forts

      6 Questions

      Q1.
      Which word was the name given to the border lands between England and Wales?

      Correct Answer: Marches

      Q2.
      Which word describes a series of military operations, usually with the aim of defeating an enemy?

      Correct Answer: campaign, a campaign

      Q3.
      Why was the kingdom of Gwynedd arguably the strongest Welsh kingdom in the 11th century?

      Correct answer: Its mountainous landscape provided a strong set of natural defences.
      Correct answer: It included the island of Anglesey which had rich and fertile farmlands.
      It had motte-and-bailey castles in every corner to aid defence.
      It included the largest river in Wales so controlled the water supply.

      Q4.
      When did Gruffydd ap Llywelyn become king of Gwynedd?

      Correct answer: 1039
      1052
      1055
      1063

      Q5.
      Which of the following were Norman innovations that Ralph the Timid introduced to the defences of Hereford?

      a stone keep castle
      Correct answer: soldiers fighting on horseback
      Correct answer: a motte-and-bailey castle
      soldiers in shield wall formation

      Q6.
      What happened to Wales following Gruffydd’s death?

      No change took place to the kingdoms.
      Correct answer: The kingdoms divided back into smaller kingdoms.
      Some kingdoms merged further to create one kingdom.

      To help you plan your 10 history lesson on: Wales before the Norman Conquest, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...