Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Norman preparations for invasion in 1066

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how the Normans prepared for invasion in 1066.

      Key learning points

      1. William's decision to invade England followed the news that Harold had been crowned king.
      2. William gained Pope Alexander II's support for his invasion, and was given a papal banner.
      3. The pope's support and the promise of land and wealth from England convinced Norman barons to join the invasion.
      4. Constructing the Norman fleet and gathering and supplying the Norman army was an impressive achievement.
      5. William's preparations were upset by bad weather and a near-disastrous first attempt at crossing the Channel.

      Keywords

      • Oath - an oath was a very serious promise made on a holy item

      • Papal banner - a papal banner was a symbol from the pope showing his support for something

      • Baron - in medieval society, barons were men who the monarch had granted land to directly

      Common misconception

      William barons had to do what he said because of feudalism.

      Feudalism in Normandy was not as strict as it would be in Norman England, and the barons also argued that their promises to obey William were for Normandy - they didn't extend across the Channel to England.

      Teacher tip

      Students could use knowledge and understanding from this lesson to prepare for an exam-style question such as 'The main reason for the success of William's invasion of England was his careful preparation.' How far does a study of the Battle of Hastings support this statement?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Harold first called out a fyrd to defend the southern coast from William's invasion in May 1066. When was he forced to disband it again?

      June 1066
      July 1066
      August 1066
      Correct answer: September 1066
      October 1066

      Q2.
      Match the numbers to complete a correct statistic.

      Correct Answer:60,number of days a fyrd could be called out for

      number of days a fyrd could be called out for

      Correct Answer:300,number of ships in Hardrada's invasion fleet

      number of ships in Hardrada's invasion fleet

      Correct Answer:8000,number of men in Hardrada's invasion army

      number of men in Hardrada's invasion army

      Correct Answer:16 000,likely number of men defending the southern coast in 1066

      likely number of men defending the southern coast in 1066

      Q3.
      How did Harold respond on hearing of Hardrada and Tostig's invasion?

      He dispatched the fleet to sail north
      Correct answer: He gathered his housecarls and set off north
      He sent messages to negotiate with his brother
      He summoned the Witan and asked for their advice

      Q4.
      Which of these are valid conclusions historians can make about the Battle of Stamford Bridge?

      Correct answer: Harold showed impressive military leadership.
      Fyrd fighters were no match for experienced Viking warriors.
      Correct answer: The English victory did also weaken Harold's forces against William.
      Correct answer: The Viking invasion was a serious threat to Harold's control of England.
      The Viking invasion force was too small to be successful.

      Q5.
      Put these events in chronological order.

      1 - Southern fyrd is disbanded
      2 - Battle of Gate Fulford
      3 - Battle of Stamford Bridge
      4 - William's fleet lands at Pevensey
      5 - Battle of Hastings

      Q6.
      Which of these options for dealing with William's invasion did Harold decide to act on?

      Correct answer: Call up fyrd levies from southern shires
      Correct answer: Launch a rapid response, perhaps aiming for another surprise attack
      Send his brothers to begin attacks on William while he organised defences
      Wait for William's army to run out of food and water
      Wait in London until he had as many troops as possible

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their correct definitions.

      Correct Answer:oath,a very serious promise made on a holy item

      a very serious promise made on a holy item

      Correct Answer:papal banner,a symbol from the pope showing his support for something

      a symbol from the pope showing his support for something

      Correct Answer:baron,men who the monarch had granted land to directly

      men who the monarch had granted land to directly

      Correct Answer:invasion,when an army/country uses force to go into a country and take control

      when an army/country uses force to go into a country and take control

      Q2.
      Complete the sentence: The support and the promise of land and wealth from England convinced Norman barons to join the invasion.

      Correct Answer: pope's, Pope's

      Q3.
      Put the following events in chronological order.

      1 - In 1064, Harold swears an oath to William.
      2 - Harold is offered and accepts the crown of England.
      3 - Men cross the Channel to take the news to William.
      4 - William sent ambassadors to Harold reminding him of his oath.
      5 - In return, Harold must have set out his own justification.
      6 - William orders an invasion fleet to be built.

      Q4.
      Who was given the job of convincing the other Norman barons to fight against England?

      Eustace, Count of Boulogne
      Harold Godwinson
      Correct answer: William FitzOsbern
      Pope Alexander II

      Q5.
      How long did it take to build and prepare William's fleet?

      seven days
      seven weeks
      Correct answer: seven months
      17 days

      Q6.
      Why was William’s fleet stuck in Dives-sur-Mer by August 1066?

      William had decided to build more ships at the last minute.
      Correct answer: The wind was not going in the right direction.
      Harold had surrounded the area and so William's fleet could not leave.
      William was waiting for his army to join the ships before the fleet could leave.

      To help you plan your 10 history lesson on: Norman preparations for invasion in 1066, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...