Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Anglo-Saxon monasteries

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe Anglo-Saxon monasticism and the reform movement of the 10th century.

      Key learning points

      1. In the 8th century, there were at least 200 monasteries in England, almost all Benedictine.
      2. Some monasteries were large and wealthy establishments and many were important centres of learning.
      3. The 9th century saw an actual decline in monasticism and also a change in how monasteries were run.
      4. Viking raids and invasions targeted monasteries and were most responsible for the decline in monasticism.
      5. A reform movement in the 10th century brought changes to monasticism in southern England.

      Keywords

      • Abbey - the building occupied by a community of monks or nuns

      • Benedictine - following the rule of St Benedict, a 6th century monk who wrote guidelines for how monks and nuns should live

      • Monastery - a community of monks

      • Monasticism - relating to monks and monasteries and religious life in monasteries

      • Reform - to change with the intention of making better

      Common misconception

      That Anglo-Saxon monasteries all followed the same rules, as set out by St Benedict.

      In fact, the abbot of a monastery was able to decide what the rules of their monastery should be, so that there was a lot of variation between monasteries.

      Teacher tip

      Students could make links between the reforms made to monasteries by Lanfranc after 1070 with the reforms made a century earlier under King Edgar.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The year 1066 is part of the century.

      Correct Answer: 11th, 11, eleventh, eleven

      Q2.
      What type of beliefs are monks committed to?

      political
      environmental
      Correct answer: religious
      economic

      Q3.
      What is the name of the building where monks live and work?

      hospitals
      Correct answer: monasteries
      nunneries
      schools

      Q4.
      What was the religion in England in the 11th century?

      Correct answer: Christianity
      Judaism
      Buddhism
      Hinduism

      Q5.
      Making changes to something in order to improve it - especially an institution or practice - is referred to as ...

      Correct Answer: reform, reforming

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following invasions of England into chronological order.

      1 - Celtic invasion
      2 - Roman invasion
      3 - Anglo-Saxon invasion
      4 - Viking invasion
      5 - Norman invasion

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. The 6th century monk who wrote guidelines for how monks and nuns should live was called Saint ...

      Correct Answer: Benedict, Saint Benedict, St Benedict

      Q2.
      Match each word with its correct definition.

      Correct Answer:abbey,the building occupied by a community of monks or nuns
      Correct Answer:monastery,a community of monks
      Correct Answer:monasticism,relating to monks and monasteries and religious life in monasteries
      Correct Answer:reform,to change with the intention of making better

      Q3.
      Write the missing word. In addition to their religious function, monasteries were also important centres of ...

      Correct Answer: learning

      Q4.
      Which group of 10th century invaders targeted monasteries and were responsible for a decline in English monasticism?

      Correct answer: the Vikings
      the Iceni
      the Normans
      the Anglo-Saxons

      Q5.
      Why did the reform movement argue it was necessary to change practices in English monasteries?

      Monasteries had become too religious and their rules were too harsh.
      Correct answer: Monasteries had become too secular and did not follow the Benedictine Rule.
      Monks were doing too little to help support local communities.
      Monks were starting to question the authority of the pope in Rome.

      Q6.
      Why were 90% of monasteries able to resist the 10th century Church reforms?

      Correct answer: Their aristocratic backers were not members of the reform movement.
      The pope intervened to stop the changes.
      Correct answer: King Edgar, who had led the reform movement, died in 975.
      Most monks preferred secular to religious life.

      To help you plan your 10 history lesson on: Anglo-Saxon monasteries, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...