Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the political threats to the early Weimar Republic that emerged from both the left and right.

      Key learning points

      1. The Weimar Republic faced violent threats from both sides of the political spectrum.
      2. In January 1919, the Spartacist Uprising rebelled in Berlin but was crushed by the Freikorps.
      3. When the Freikorps were ordered to disband, they launched a failed attempt to take over Berlin: the Kapp Putsch.
      4. The army refused to attack and it was only defeated by a workers' strike in Berlin.
      5. Other rebellions took place during the 1923, most notably an attempted putsch in Munich by a group called the Nazis

      Keywords

      • Nationalism - devotion and loyalty or showing strong support to one's own country or nation

      • Authoritarian - demanding total obedience to those in positions of authority

      • Freikorps - meaning 'free corps'; a private army formed by ex-soldiers from the First World War

      • Paramilitary - a group which is organised like an army, but is not official

      Common misconception

      The Weimar Republic’s reliance on the Freikorps might suggest that the government supported right-wing ideologies.

      The Weimar Government used the Freikorps out of desperation to suppress left-wing uprisings, but this reliance highlighted its inability to maintain order independently, rather than an alignment with right-wing ideologies.

      Teacher tip

      Show posters or propaganda from both left-wing and right-wing political groups from the period. Ask pupils to decode the symbols and messages to understand the clash of ideas.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Many Germans believed in the Dolchstoss theory: the belief that the soldiers on the front were ‘ __________ in the back’ by the Weimar politicians.

      Correct Answer: stabbed

      Q2.
      The __________ of Versailles was the formal written agreement that ended the First World War.

      Correct Answer: Treaty

      Q3.
      Which of the following best defines "diktat"?

      when a treaty contains military clauses
      when something is negotiated before an agreement is made
      Correct answer: when something is dictated and you are forced to accept it

      Q4.
      What did the reparations imposed by the formal written agreement that ended the First World War require Germany to do?

      fund the rebuilding of Britain’s military
      Correct answer: pay £6.6 billion to compensate for war damages
      relinquish Alsace-Lorraine to Austria

      Q5.
      Which of the following were requirements placed on Germany by the formal written agreement that ended the First World War?

      Correct answer: accept blame for the war
      Correct answer: give up territory
      Correct answer: limits placed on the military
      retain control of overseas colonies

      Q6.
      Why was the Rhineland demilitarised under the Treaty of Versailles?

      to allow Germany to rebuild its economy
      Correct answer: to create a buffer zone between Germany and France
      to encourage Germany’s allies to disarm

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following best describes the political threats faced by the Weimar Republic between 1919 and 1923?

      exclusive attacks from right-wing groups
      opposition from the military and neighbouring countries
      peaceful protests advocating for social reforms
      Correct answer: violent threats from both sides of the political spectrum

      Q2.
      The Weimar Republic turned to the __________ to crush the Spartacist Uprising.

      Correct Answer: Freikorps

      Q3.
      Why were the Freikorps ordered to disband?

      The army deemed them ineffective in dealing with social upheaval.
      Correct answer: The Treaty of Versailles required a reduction in military forces.
      They were deemed as traitors for signing the Treaty of Versailles.

      Q4.
      What is a paramilitary group?

      a civilian group organised for sporting purposes
      Correct answer: a private military group not officially part of the armed forces
      a revolutionary group supported by trade unions

      Q5.
      What was the goal of the Kapp Putsch in 1920?

      to defend the Treaty of Versailles
      to establish a communist workers' state
      Correct answer: to restore the Kaiser to power

      Q6.
      Starting with the earliest, put the following events in the correct chronological order.

      1 - The Spartacist Uprising
      2 - The Kapp Putsch
      3 - The Munich Putsch

      To help you plan your 11 history lesson on: The putsches of 1919-23, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...