Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate the impact of warfare and new technologies on modern surgery.

      Key learning points

      1. New knowledge and methods improved the effectiveness of blood transfusions.
      2. Blood loss was no longer a major problem of surgery after 1945.
      3. The Thomas Splint and new methods of plastic surgery helped manage injuries during the World Wars.
      4. Technologies used before and after operations have reduced the impact of surgeries on patients.
      5. Technologies have made modern surgery less invasive.

      Keywords

      • Invasive - in this context, medical treatments which involve cutting into the body

      • Transfusion - the process of adding an amount of blood to a person’s body

      • Clotting - the process in which blood changes into a solid state to form a thick mass or lump

      • Skin graft - an operation where skin is taken from one part of the body and used to replace damaged skin elsewhere

      • Prosthetic - an artificial body part, such as an arm, that replaces a missing part

      Common misconception

      Blood transfusions were common before the World Wars.

      Blood transfusions were carried out in the 19th century but were not common until after the two World Wars in the 20th century.

      Teacher tip

      Task C can be completed as a debate by splitting a class into two groups: one which is arguing that technology was more important and one arguing warfare was more important. Pupils can then decide which criteria and evidence supports their argument best before debating one another.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. The term medicine refers to medical practices conducted by trained professionals, based on scientific methods and evidence.

      Correct Answer: mainstream

      Q2.
      Which practice uses X-rays to destroy cancer cells?

      accupuncture
      homeopathy
      Correct answer: radiotherapy

      Q3.
      In which century did antibiotics first become available?

      16th
      17th
      18th
      19th
      Correct answer: 20th

      Q4.
      Which treatment involves the use of needles?

      Correct answer: accupuncture
      homeopathy
      pacemakers

      Q5.
      Other than pain and infection, what was the other major problem of surgery before 1800?

      Correct Answer: blood loss, bleeding, bloodloss

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following developments into chronological order.

      1 - Ambroise Paré uses an ointment containing turpentine to treat wounds
      2 - John Hunter experiments with surgical alternatives to amputation
      3 - James Simpson discovers that chloroform can be used as anaesthetic
      4 - Joseph Lister promotes the use of carbolic acid as an antiseptic
      5 - Aseptic surgery becomes increasingly common in hospitals

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. is the process in which blood changes into a solid state to form a thick mass or lump.

      Correct Answer: Clotting

      Q2.
      Write the missing word. A is an artificial body part, such as an arm, that replaces a missing part.

      Correct Answer: prosthetic

      Q3.
      What was used during WWI to identify where problems were inside patients bodies?

      blood transfusions
      keyhole surgery
      robots
      Correct answer: X-rays

      Q4.
      When were blood groups discovered?

      1861
      Correct answer: 1901
      1941
      1981

      Q5.
      Which statement is correct?

      Blood transfusions were common by the end of the 19th century.
      Blood transfusions were common by the outbreak of WWI.
      Blood transfusions were common by the end of WWI.
      Correct answer: Blood transfusions were common by the end of WWII.

      Q6.
      Identify the accurate benefits of robotic surgery.

      cheap
      Correct answer: less pain
      no bleeding
      Correct answer: quicker recoveries

      To help you plan your 10 history lesson on: Improvements in modern surgery, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...