Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Conditions requiring medical treatment on the Western Front

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the range of conditions which required medical treatment on the Western Front.

      Key learning points

      1. The trench environment led many soldiers to suffer from both physical and mental health conditions.
      2. Bullets and shrapnel were responsible for most wounds.
      3. Bullet and shrapnel wounds led to a high risk of infection for soldiers.
      4. Gas attacks were used on the Western Front.
      5. Gas attacks accounted for a small percentage of overall British deaths.

      Keywords

      • Shrapnel - small, sharp pieces of metal that fly through the air when a bomb explodes

      • Wound - an injury, especially one that is made by a bullet or sharp object

      Common misconception

      Poisonous gas was amongst the deadliest weapons used against British soldiers during WWI.

      Gas attacks accounted for only 1% of deaths amongst British soldiers during WWI.

      Teacher tip

      Tell pupils the painting from the Task C was produced by an artist (John Singer Sergeant) who worked for the British government, but did not fight in WWI himself. Have pupils debate whether they think this would affect the reliability of the source for a historian studying gas attacks.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      is the process of moving people from a dangerous place to somewhere safer.

      Correct Answer: Evacuation

      Q2.
      During which battle was a hospital set up in underground tunnels?

      Second Battle of Ypres
      Battle of the Somme
      Third Battle of Ypres
      Correct answer: Battle of Arras
      Battle of Cambrai

      Q3.
      Chlorine gas was used against British forces for the first time at which battle?

      First Battle of Ypres
      Correct answer: Second Battle of Ypres
      Third Battle of Ypres

      Q4.
      What was No Man's Land?

      Correct answer: the area between British and German trenches
      the trenches used to launch attacks from
      areas in the trenches where troops could rest and shelter from attack
      trenches used to connect the frontline and support trenches

      Q5.
      In muddy conditions, how many stretcher bearers were needed to evacuate a wounded soldier?

      one
      two
      Correct answer: four or more

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - inoculation against smallpox began in Britain
      2 - first smallpox vaccine developed
      3 - smallpox vaccines for children became compulsory
      4 - mass government vaccination campaign against diphtheria launched
      5 - mass government vaccination campaign against Covid-19 launched

      6 Questions

      Q1.
      Small, sharp pieces of metal that fly through the air when a bomb explodes are known as .

      Correct Answer: shrapnel

      Q2.
      How many British soldiers were killed by gas attacks during WWI?

      Correct answer: 6000
      60 000
      600 000

      Q3.
      Match each medical condition to the common symptoms it caused.

      Correct Answer:trench foot,swelling in the first stage and gangrene in the advanced stage

      swelling in the first stage and gangrene in the advanced stage

      Correct Answer:trench fever,flu-like symptoms such as severe headaches

      flu-like symptoms such as severe headaches

      Correct Answer:shell shock,tiredness, uncontrollable shaking and psychological distress

      tiredness, uncontrollable shaking and psychological distress

      Q4.
      What protective measures were introduced on the British sector of the Western Front in 1915?

      Correct answer: Brodie helmet
      gas gangrene vaccinations
      Correct answer: gas masks
      tetanus vaccinations

      Q5.
      Why did trench fever remain common, despite the introduction of delousing stations for British soldiers?

      Trenches were often flooded.
      Correct answer: Trenches were often overcrowded.
      Trenches were often under attack.

      Q6.
      Starting with the one that affected the most, sort the following conditions according to how many British soldiers became victims of it during WWI.

      1 - trench fever
      2 - poison gas
      3 - shell shock
      4 - trench foot

      To help you plan your 10 history lesson on: Conditions requiring medical treatment on the Western Front, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...