Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Medical treatment in Casualty Clearing Stations and Base Hospitals

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how medical care was organised at Casualty Clearing Stations (CCSs) and Base Hospitals.

      Key learning points

      1. Triage systems were used in Casualty Clearing Stations (CCCs).
      2. CCSs prioritised wounded soldiers with life-threatening injuries, but who could be saved, over other patients.
      3. Base Hospitals were able to care for large numbers of patients.
      4. An underground hospital was constructed at Arras.
      5. The underground hospital at Arras was abandoned during a battle.

      Keywords

      • Ward - a room in a hospital where people receiving treatment stay

      • Dressed - in this context, to clean an injury and put a covering over it to protect it

      • Moribund - something that is at the point of death

      Common misconception

      Patients with the most severe wounds were prioritised for operations at CCSs.

      Patients with the most severe wounds who were unlikely to survive were sent to moribund wards rather than being operated on at CCSs.

      Teacher tip

      After teaching pupils about the triage system, you may give them some examples of wounds soldiers might have (fractured femur, gangrene from trench foot, shrapnel wound and severe gas gangrene infection, cut arm and small bleed) and ask how they might be treated at a CCS.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What was the purpose of the Chain of Evacuation?

      to help soldiers retreat
      Correct answer: to help wounded soldiers receive treatment
      to help soldiers to launch attacks
      to help soldiers construct trench systems

      Q2.
      At which stages of the Chain of Evacuation were surgeries normally performed?

      Regimental Aid Posts
      Dressing Stations
      Correct answer: Casualty Clearing Stations
      Correct answer: Base Hospitals

      Q3.
      Where were Blighty wounds treated?

      Regimental Aid Posts
      Dressing Stations
      Casualty Clearing Stations
      Base Hospitals
      Correct answer: hospitals in Britain

      Q4.
      How many personnel worked for the RAMC by 1918?

      20 000
      70 000
      120 000
      Correct answer: 170 000

      Q5.
      Ambulance could transport over 400 wounded men at once.

      Correct Answer: trains

      Q6.
      Who was responsible for retrieving wounded men from the battlefield?

      doctors
      nurses
      Regimental Medical Officers
      Correct answer: stretcher bearers
      surgeons

      6 Questions

      Q1.
      If something is , it is at the point of death.

      Correct Answer: moribund

      Q2.
      Where on the Western Front was an underground hospital built?

      Correct Answer: Arras

      Q3.
      Where was the triage system used?

      Correct Answer: Casualty Clearing Stations, CCSs, in Casualty Clearing Stations, in CCSs, Casualty Clearing Station

      Q4.
      Who was prioritised for surgery under the triage system?

      the walking wounded
      Correct answer: soldiers with life-threatening injuries
      soldiers with the most severe wounds

      Q5.
      How many patients could be accommodated in total across all British Base Hospitals in 1914?

      Correct answer: 10 000
      25 000
      50 000
      75 000
      100 000

      Q6.
      What did the Base Hospital at Calais specialise in treating?

      Correct answer: fractured femurs
      gas victims
      infectious diseases

      To help you plan your 10 history lesson on: Medical treatment in Casualty Clearing Stations and Base Hospitals, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...