Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Chain of Evacuation on the Western Front

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the organisation of the Chain of Evacuation on the Western Front and the challenges the system faced.

      Key learning points

      1. The Royal Army Medical Corps and Voluntary Aid Detachments helped provide medical care to soldiers.
      2. The Chain of Evacuation was used to organise treatment for wounded men.
      3. Surgeries took place at Casualty Clearing Stations and Base Hospitals.
      4. A range of methods, including the use of stretcher bearers, were used to transport wounded men.
      5. Several factors, including the local terrain, could make evacuating wounded soldiers challenging.

      Keywords

      • Evacuation - to move people from a dangerous place to somewhere safer

      • Terrain - a particular type of land

      Common misconception

      Most surgical treatment was provided at Base Hospitals.

      Most surgeries occurred at Casualty Clearing Stations due to the need to attend to wounded soldiers' needs quickly.

      Teacher tip

      After Task B, instruct pupils to produce their own diagram of a Casualty Clearing Station. This may include colour codes to indicate the following: closest stage to the frontline; where most surgeries occurred; where the most patients could be cared for.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A is an injury, especially one that is made by a bullet or sharp object.

      Correct Answer: wound

      Q2.
      How many British soldiers suffered from trench foot during WWI?

      10 000
      25 000
      50 000
      Correct answer: 75 000

      Q3.
      Poison gas accounted for what percentage of deaths in the British Army during WWI?

      Correct answer: 1%
      10%
      25%
      50%
      75%

      Q4.
      Match each medical condition to its cause.

      Correct Answer:trench fever,contact with lice

      contact with lice

      Correct Answer:trench foot,standing in cold and muddy water

      standing in cold and muddy water

      Correct Answer:shell shock,trauma of war

      trauma of war

      Q5.
      What were Brodie helmets intended to protect soldiers from?

      lice
      poison gas
      Correct answer: shrapnel

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      2 - outbreak of WWI
      3 - introduction of tetanus vaccines for soldiers
      4 - British soldiers supplied with gas masks
      5 - proven that lice were responsible for trench fever

      6 Questions

      Q1.
      The Chain of was a system used to move wounded men to locations where they could receive appropriate medical care.

      Correct Answer: Evacuation

      Q2.
      Starting with the earliest, sort the following stages of the Chain of Evacuation into their correct order.

      1 - Regimental Aid Post
      2 - Dressing Station
      3 - Casualty Clearing Station
      4 - Base Hospital

      Q3.
      Where were most surgeries conducted on the Western Front?

      Base Hospitals
      Correct answer: Casualty Clearing Stations
      Dressing Stations
      Regimental Aid Posts

      Q4.
      What proportion of VAD members were female in 1914?

      one-quarter
      one-half
      Correct answer: two-thirds
      three-quarters

      Q5.
      Wounds which were serious enough to require treatment back in Britain, but not life-threatening, were known as wounds.

      Correct Answer: Blighty

      Q6.
      Which statement is correct?

      Stretcher bearers only worked at night.
      Correct answer: Stretcher bearers were sometimes killed by snipers and shells.
      Stretcher bearers were never killed by enemy forces.

      To help you plan your 10 history lesson on: The Chain of Evacuation on the Western Front, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...