Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the importance of the Gulf of Tonkin incident.

      Key learning points

      1. US President Lyndon B. Johnson continued US involvement in Vietnam.
      2. An American ship was attacked by North Vietnamese patrol boats in the Gulf of Tonkin.
      3. American ships thought they were attacked a second time, but they were mistaken.
      4. America launched air strikes on North Vietnam in response.
      5. America did not officially declare war on North Vietnam, but Congress authorised aggressive action to be taken.

      Keywords

      • Gulf - a gulf is a deep inlet of a sea almost surrounded by land, with a narrow mouth

      • Patrol - a patrol is a repetitive journey aimed at keeping watch over a particular area

      • Congress - Congress is the group of elected representatives that decide laws in the United States, made up of the Senate and House of Representatives

      Common misconception

      Highly-trained members of the military and government tend not to make mistakes.

      Everyone is capable of making errors, sometimes big and far-reaching ones, especially if they are under a great deal of stress.

      Teacher tip

      For the decision making task, allow students to make a snap judgement then introduce other factors that the government would have also considered, e.g. Domino theory, Red Scares, the upcoming election, to mimic the complex nature of the decision.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why did Ngo Dinh Diem refuse to allow elections in 1956 that would have unified the country?

      he didn't have enough time to organise the election process
      he suspected the North of cheating
      the North and South could not agree on how to organise the elections
      Correct answer: he feared he would lose

      Q2.
      How did the Buddhist monk, Thich Quang Duc, protest against Diem's regime on 11th June 1963?

      he led an angry mob to the Presidential Palace
      he led an armed rebellion against the South Vietnamese Army
      he went on hunger strike
      Correct answer: he set himself on fire

      Q3.
      Which neighbouring countries to Vietnam did the Ho Chi Minh Trail pass through? Choose two options.

      Correct answer: Cambodia
      China
      Correct answer: Laos
      Myanmar (Burma)
      Thailand

      Q4.
      Complete the following sentence: John F. became president of the United States in 1961.

      Correct Answer: Kennedy, kennedy

      Q5.
      Match the keywords to their correct definition.

      Correct Answer:napalm,fire bombs

      fire bombs

      Correct Answer:Agent Orange,defoliant used to destroy the jungle canopy

      defoliant used to destroy the jungle canopy

      Correct Answer:Vietcong,communist guerrilla force

      communist guerrilla force

      Q6.
      Sort the following events into the order in which they occurred.

      1 - formation of the Vietcong
      2 - self-immolation of Thich Quang Duc
      3 - assassination of Ngo Dinh Diem
      4 - assassination of President Kennedy

      6 Questions

      Q1.
      What happened in South Vietnam after the assassination of Diem?

      an increase in anti-government protests
      a period of stability in government
      Correct answer: a quick succession of different governments, creating instability
      a decrease in Vietcong and North Vietnamese activity

      Q2.
      What was the purpose of the OPLAN 34A missions conducted by the US Navy?

      to create accurate maps of the coastline of Vietnam
      Correct answer: to provide information to assist South Vietnamese surprise raids
      to find out North Vietnamese demands for a peace treaty
      to test out new technology and weaponry

      Q3.
      How many North Vietnamese patrol torpedo boats chased down and fired upon the USS Maddox on 2nd August 1964?

      Correct Answer: Three, three, 3

      Q4.
      Match the vessel to the damage it received on 2nd August 1964.

      Correct Answer:USS Maddox,a single bullet hole

      a single bullet hole

      Correct Answer:North Vietnamese patrol boats,four sailors dead, six injured

      four sailors dead, six injured

      Q5.
      How many North Vietnamese patrol torpedo boats attacked the USS Maddox and USS Turner Joy on the night of 4th August 1964?

      Correct Answer: Zero, zero, None , none, 0

      Q6.
      How did Johnson respond to the report of an attack on the USS Maddox and USS Turner Joy?

      Correct answer: he launched a bombing raid on North Vietnam
      he called Ho Chi Minh directly to discuss the matter with him
      he launched an enquiry to find out exactly what had happened
      he called the South Vietnamese government for advice on what to do next

      To help you plan your 11 history lesson on: Gulf of Tonkin incident, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...