Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can assess the impact of the Vietnam War.

      Key learning points

      1. Vietnam veterans suffered problems upon their return to the US.
      2. The Vietnam War caused the US public to lose faith in their government.
      3. The Vietnamese people and landscape suffered greatly due to the war.
      4. Although all of Indochina became communist, no other Southeast Asian country did.
      5. Relations between the US and the USSR and China improved, which made nuclear war less likely.

      Keywords

      • Veteran - a veteran is someone who has long experience in a particular field

      • Impact - impact refers to the effect or influence of something

      Common misconception

      A war that ended 50 years ago does not affect anybody any more.

      Much of the Vietnamese landscape and people are still impacted or recovering from the effects of the war even today.

      Teacher tip

      Show students images of children born with the effects of Agent Orange, or the efforts of teams to defuse landmines and collect other explosives, in order to demonstrate how the war still affects Vietnamese people today.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the US strategy in Vietnam with its intended purpose.

      Correct Answer:The Strategic Hamlets Program,relocate rural populations away from Vietcong areas

      relocate rural populations away from Vietcong areas

      Correct Answer:Operation Rolling Thunder,the bombing campaign against North Vietnam

      the bombing campaign against North Vietnam

      Correct Answer:Operation Ranch Hand,use of chemical weapons such as napalm to clear jungle terrain

      use of chemical weapons such as napalm to clear jungle terrain

      Q2.
      This programme forced people to move away from the graves of their ancestors.

      Correct Answer: The Strategic Hamlets Program, Strategic Hamlets Program, strategic hamlets program

      Q3.
      Who made a public announcement declaring that “peace is at hand” in October 1972?

      Correct answer: Henry Kissinger
      President Johnson
      President Nixon

      Q4.
      Which country was responsible for providing more than three quarters of North Vietnam's military and technical equipment?

      Correct answer: USSR
      China
      Cuba
      North Korea

      Q5.
      Which country provided North Vietnam with 320 000 troops between 1965 and 1971?

      Correct answer: China
      USSR
      Cuba
      North Korea

      Q6.
      Match the words with their definitions. Write the correct letter in each box.

      Correct Answer:occupier,a member of a group that takes possession of a country by force

      a member of a group that takes possession of a country by force

      Correct Answer:ceasefire ,a temporary stoppage of a war

      a temporary stoppage of a war

      Correct Answer:treaty ,a formal agreement between countries

      a formal agreement between countries

      6 Questions

      Q1.
      An view is an opinion that follows the generally accepted rules or beliefs.

      Correct Answer: orthodox, Orthodox

      Q2.
      A view is an opinion that challenges and tries to change existing beliefs about an event.

      Correct Answer: revisionist, Revisionist

      Q3.
      Roughly how many war veterans suffered from Post Traumatic Stress Disorder (PTSD)?

      Correct answer: 500,000
      305,000
      58,000

      Q4.
      Match the events that eroded the trust of the US public in their government with their correct date

      Correct Answer:Gulf of Tonkin incident,1964

      1964

      Correct Answer:Kent State shootings,May 1970

      May 1970

      Correct Answer:Tet Offensive,January 1968

      January 1968

      Correct Answer:My Lai Massacre,March 1968

      March 1968

      Q5.
      Which of the following statements accurately describes the effects of the Vietnam war? Select all statements that are correct.

      Correct answer: An estimated three million Vietnamese lost their lives during the war
      Correct answer: Roughly 800,000 South Vietnamese children were orphaned by the end of the war
      Correct answer: An estimated three million Vietnamese were affected by the chemical weapons
      Correct answer: Half of the rice paddies in the country were destroyed, causing starvation

      Q6.
      Which communist countries did the US become friendlier with under Nixon? Select all the answers that are correct.

      Cambodia
      Correct answer: China
      Laos
      Correct answer: USSR

      To help you plan your 11 history lesson on: Impact of the Vietnam War, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...