Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the aims and methods of the Vietcong.

      Key learning points

      1. The Vietcong were a guerilla group opposed to Diem's government in South Vietnam.
      2. The Strategic Hamlets Program was created by Diem's government to combat the Vietcong.
      3. US President, John F. Kennedy, increased America's involvement in Vietnam.
      4. Diem was assassinated because of his repressive policies, such as the Strategic Hamlets Program.

      Keywords

      • Regime - a regime is a government, especially an authoritarian one, which enforces strict obedience at the expense of personal freedom

      • Hamlet - a hamlet is a small settlement, generally smaller than a village

      • Vietcong - the Vietcong were the communist guerilla group who opposed the South Vietnam army (the ARVN) and US forces with the help of North Vietnam

      • Guerilla - a guerilla is a member of a small, loosely-organised army that fights a larger, stronger force and uses surprise tactics

      Common misconception

      There is often confusion between guerilla and gorilla!

      Same sound, different spelling, very different meaning! 'Guerilla' comes from the Spanish word 'guerra', meaning 'war'.

      Teacher tip

      Encourage students to place themselves in the position of the Vietnamese peasants who were forced to partake in the Strategic Hamlets Program in order to help them understand the sense of injustice the South Vietnamese people felt.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which country was the first in the world to adopt a communist government?

      Correct Answer: Russia, russia

      Q2.
      Why did anti-communist feeling in the US reduce during the Second World War?

      America became communist
      The US established profitable trade deals with communist countries
      Correct answer: The US fought alongside communists against Nazi Germany
      No countries were communist during the Second World War

      Q3.
      Complete the sentence: The War began in 1950, when the communist North invaded the democratic South.

      Correct Answer: Korean, Korea, korean, korea

      Q4.
      Where was the Conference held in 1954 that divided Vietnam temporarily into North and South?

      Paris
      Berlin
      Vienna
      Correct answer: Geneva

      Q5.
      Who was the unpopular prime minister of South Vietnam who persecuted Buddhists?

      Correct answer: Ngo Dinh Diem
      Bao Dai
      Ho Chi Minh
      Le Duc Tho

      Q6.
      Which US president was the first to send aid and advisors to South Vietnam?

      Truman
      Correct answer: Eisenhower
      Kennedy
      Johnson

      6 Questions

      Q1.
      Sort the following events into the order in which they occurred.

      1 - formation of Vietcong
      2 - introduction of Strategic Hamlets Program
      3 - Diem's assassination

      Q2.
      How did the Vietcong get support from peasant farmers?

      by using napalm
      Correct answer: by promising support and helping with work
      through the Ho Chi Minh Trail
      by supporting Diem's regime

      Q3.
      Match the keywords with the correct definitions.

      Correct Answer:guerilla,member of a small, loosely-organized army

      member of a small, loosely-organized army

      Correct Answer:regime,authoritarian government

      authoritarian government

      Correct Answer:hamlet,a small settlement

      a small settlement

      Q4.
      What was the objective of the Strategic Hamlets Program?

      to increase support for the Vietcong
      to address corruption in Diem's government
      to provide financial aid to villagers
      Correct answer: to counter the influence of the Vietcong

      Q5.
      Complete the following sentence. Under Kennedy, US troop numbers in Vietnam increased to ...

      1000
      Correct answer: 16 000
      120 000
      238 000

      Q6.
      The Vietcong were directed and funded by North Vietnam, supplied via secret jungle paths known as the Trail.

      Correct Answer: Ho Chi Minh, ho chi minh, 'Ho Chi Minh'

      To help you plan your 11 history lesson on: Vietcong resistance, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...