Year 8

Practise Translation: The Death of Cleopatra

Year 8

Practise Translation: The Death of Cleopatra

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will practise irregular verbs by translating a story about the death of Cleopatra, the last pharaoh of Egypt. This lesson covers suicide. If this is a sensitive topic for you, we recommend checking with a trusted adult before starting or doing the lesson with a trusted adult nearby.

Content guidance

  • Contains conflict or violence.
  • Contains subject matter which individuals may find upsetting.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

9 Questions

Q1.
1. Match 'possum' to the English translation.
He/she/it is able
Correct answer: I am able
You (s) are able
Q2.
1. Match 'potest' to the English translation.
Correct answer: He/she/it is able
I am able
You (s) are able
Q3.
2. Match 'possunt' to the English translation.
Correct answer: They are able
We are able
You (pl) are able
Q4.
2. Match 'potestis' to the English translation.
They are able
We are able
Correct answer: You (pl) are able
Q5.
3. Match 'poterant' to the English translation.
He, she, it was able
I was able
Correct answer: They were able
You (pl) were able
You (s) were able
Q6.
3. Match 'poteratis' to the English translation.
He, she, it was able
I was able
They were able
Correct answer: You (pl) were able
You (s) were able
Q7.
5. What does the following sentence mean: puella scribere poterat.
The girl is able to write.
Correct answer: The girl was able to write.
Q8.
6. How do you say 'We were able to write' in Latin?
scribere eramus.
scribere possumus.
Correct answer: scribere poteramus.
Q9.
7. What is the difference between es and potes?
Correct answer: One is from 'to be'; the other from 'to be able'
One is present tense; the other is imperfect tense
One is singular; the other is plural.

14 Questions

Q1.
Match the following form of possum to its English translation: possum
He/she/it is able
Correct answer: I am able
You (s) are able
Q2.
Match the following form of possum to its English translation: potes
He/she/it is able
I am able
Correct answer: You (s) are able
Q3.
Match the following form of possum to its English translation: potest
Correct answer: He/she/it is able
I am able
You (s) are able
Q4.
Match the following form of poteram to its English translation: poteram
Correct answer: I was able
She was able
They were able
Q5.
Match the following form of poteram to its English translation: poterat
I was able
Correct answer: She was able
They were able
Q6.
Match the following form of poteram to its English translation: poterant
I was able
She was able
Correct answer: They were able
Q7.
How do you say 'They are able to see' in Latin?
Correct answer: videre possunt.
videre poterant.
videre potest.
Q8.
What does the following sentence mean: regina intrare poterat.
The queen is able to enter.
The queen is able to find.
Correct answer: The queen was able to enter.
The queen was able to find.
Q9.
Match the following to its correct translation: potes
Correct answer: You (s) are able
You (s) carry
Q10.
Match the following to its correct translation: portas
You (s) are able
Correct answer: You (s) carry
Q11.
6. Which THREE answers give the correct translation of portabas?
able
are
Correct answer: carrying
they
Correct answer: were
Correct answer: You (s)
Q12.
Match the following of Cleopatra's good ideas to an event in her life: Hide in a carpet
Death
Relationship with Antony
Correct answer: Relationship with Caesar
Q13.
Match the following of Cleopatra's good ideas to an event in her life: Dissolve a pearl in vinegar
Death
Correct answer: Relationship with Antony
Relationship with Caesar
Q14.
Match the following of Cleopatra's good ideas to an event in her life: Hide poisonous snakes in a fig basket
Correct answer: Death
Relationship with Antony
Relationship with Caesar