Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Building a thicker texture with a chanted ostinato

      Lesson details

      Learning outcome

      I can keep a rhythmic, chanted ostinato going under a song.

      Key learning points

      1. Short rhythmic patterns can be repeated to create an ostinato accompaniment for a chant or song.
      2. The more layers of sound in a piece of music, the thicker the texture.
      3. Beats are organised into patterns of strong beats and weak beats.
      4. When the tempo gets faster, we need to chant and sing faster.
      5. When the tempo gets slower we need to chant and sing slower.

      Keywords

      • Chant - speaking in time to a pulse

      • Sing - the voice we use to create musical sounds that can be a mixture of high sounds and low sounds

      • Rhythm - the pattern of sounds that we play and sing

      • Ostinato - a repeating musical pattern

      • Texture - the layering of different musical sounds

      Common misconception

      The pulse and steady beat always stays the same.

      If the tempo changes, the pulse will change too!

      Teacher tip

      Encourage pupils to be comfortable with singing in parts and not to block the sound of the other group. You can mix them up, or have them move around the room as they sing, to hear the textures working together.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When we use our body to make musical sounds, we call this .

      Correct Answer: body percussion

      Q2.
      What does it mean to sing in unison?

      everyone singing a different musical layer
      Correct answer: everyone singing the same thing
      three different parts being sung at the same time

      Q3.
      What is tempo?

      how high or low a note is
      Correct answer: how fast or slow the music is
      how thick or thin the texture is
      how loud or quiet the music is

      Q4.
      What is the difference between the pulse and the beat?

      Correct answer: we feel the pulse and play the beat
      we feel the beat and play the pulse
      we play different patterns to create a pulse

      4 Questions

      Q1.
      What is an ostinato?

      a constantly changing rhythm played under a melody
      Correct answer: a musical pattern that repeats again and again
      a quiet singing voice

      Q2.
      What does it mean if music has a thick texture?

      only one person is singing
      Correct answer: the music has lots of layers
      everyone is clapping loudly

      Q3.
      What helps you stay in time with the song?

      Correct answer: feeling the pulse
      saying the ostinato really fast
      singing at your own speed

      Q4.
      When the tempo gets faster, the rhythmic ostinato will get .

      Correct Answer: faster

      To help you plan your 2 music lesson on: Building a thicker texture with a chanted ostinato, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...