Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Building a thicker texture with a sung ostinato

      Lesson details

      Learning outcome

      I can keep a sung ostinato going under a song.

      Key learning points

      1. Feeling the pulse and practising playing the beat helps get us ready for making harder music together.
      2. Body percussion can help us control the steady beat.
      3. A song can have more than one ostinato layered to create a thicker texture.
      4. An ostinato can be chanted, sung or played.

      Keywords

      • Beat - the playing or showing of the steady pulse, like the ticking of a clock

      • Texture - the layering of different musical sounds

      • Accompaniment - a musical part that supports the main melody or chant

      • Melody - a combination of notes to make a memorable tune

      • Ostinato - a repeating musical pattern

      Common misconception

      When we sing, we have to change pitch

      We can sing a phrase all on one note.

      Teacher tip

      Dedicate lots of time to games and songs that develop a pupil's sense of pulse. This is vital for successful ensemble work and composing.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      The is the regular steady heartbeat of the music.

      Correct Answer: pulse

      Q2.
      What is body percussion?

      Correct answer: using the body to create percussive musical sounds
      using the voice to sing improvised sounds
      using instruments to make percussive musical sounds

      Q3.
      Which word means we are all singing the same thing together?

      canon
      Correct answer: unison
      harmony

      Q4.
      Why might we add an ostinato underneath a song?

      to make the texture thinner
      to make the music louder
      Correct answer: to make the music fuller and more interesting

      4 Questions

      Q1.
      What makes a sung ostinato different from a chanted ostinato?

      it uses our whispering voice
      it uses our speaking voice
      Correct answer: it uses our singing voice

      Q2.
      What does texture mean in music?

      the fast beat of the music
      Correct answer: how many layers of sound are heard
      the shape of the melody

      Q3.
      Match the musical element to its definition.

      Correct Answer:texture,the layering of different musical sounds
      Correct Answer:beat,the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock
      Correct Answer:dynamics,how loud or quiet the music is played or sung
      Correct Answer:pulse,the regular, steady heartbeat of the music

      Q4.
      True or false? We should use a strong singing voice every time we sing to show we are enjoying music.

      Correct Answer: false

      To help you plan your 2 music lesson on: Building a thicker texture with a sung ostinato, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...