Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Developing pulse and moving in time to the music

      Lesson details

      Learning outcome

      I can move in time to the pulse whilst singing.

      Key learning points

      1. We keep a steady pulse while we sing so that we can stay in time with others.
      2. We can move to the pulse so that we can feel the steady beat of the music in our bodies.
      3. 2-time has a beat pattern of strong-weak.
      4. A fast tempo has a fast pulse. A slow tempo has a slow pulse.

      Keywords

      • Pulse - the regular, steady heartbeat of the music

      • Beat - the playing or showing of the steady pulse, like the ticking of a clock

      • Tempo - how fast or slow the music is played

      • 2-time - the organisation and feel of the beats as strong-weak

      Common misconception

      The beat is the same as the rhythm of the words.

      The pulse is like a steady beat that stays the same, even when the rhythm of the words changes. Clap the beat whilst saying words to show how they are different.

      Teacher tip

      Use movement before instruments or singing to help internalise the pulse. This helps embed the pulse physically, making it easier for pupils to stay in time when performing.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Why do we warm up our voices before we sing?

      so we don’t forget the words
      to make our voices loud
      Correct answer: to gently stretch our vocal cords

      Q2.
      When the teacher gives a signal to stop, you should ...

      sing even louder
      keep clapping
      Correct answer: stop at the same time as everyone else

      Q3.
      If you sing too fast and your partner sings slowly, what might happen?

      you stay in time
      Correct answer: you might go out of time
      the song sounds great

      Q4.
      Which of these is not a percussion instrument?

      drum
      Correct answer: violin
      piano
      triangle

      4 Questions

      Q1.
      What is the pulse in music?

      the words we sing
      Correct answer: the steady heartbeat you can move to
      the tune of the song

      Q2.
      What might you like to do when you feel the pulse?

      Correct answer: move, tap, or clap in time with it
      sit still and be quiet
      sing louder

      Q3.
      What does tempo mean?

      how high or low the notes are
      Correct answer: how fast or slow the music is
      the number of instruments

      Q4.
      Which is the correct statement?

      Correct answer: The pulse is the music’s heartbeat - the beat is how we show it!
      The beat is the music’s heartbeat - the pulse is how we show it!
      The tempo is the music’s heartbeat - the pitch is how we show it!

      To help you plan your 2 music lesson on: Developing pulse and moving in time to the music, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...