Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Performing songs with simple accompaniments

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform songs with two or more layers, singing my part accurately and keeping a steady pulse.

      Key learning points

      1. Warming up prepares us for rehearsing and performing safely and helps us do our best.
      2. A rehearsal helps us prepare for a performance and can help us feel less nervous.
      3. A conductor give us musical signals, to help us perform well.
      4. An audience wants to enjoy a successful musical performance with us.

      Keywords

      • Warm up - a sequence of exercises used to prepare the mind, body and voice for singing / playing instruments

      • Rehearse - to practise in order to improve and prepare for performance

      • Perform - presenting our work in front of others

      • Conductor - a person who directs musicians or singers

      • Audience - a group of people gathered to listen and watch a live performance

      Common misconception

      If we know our songs well, we do not need to rehearse before a performance.

      A rehearsal can really help to settle the nerves, helping us know what will happen and how things will feel different during the performance.

      Teacher tip

      This might be a great time to let pupils be the conductor!

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When we sing the same thing at the same time, we are singing in ...

      an orchestra
      Correct answer: unison
      parts

      Q2.
      What is an ostinato?

      a very high note
      Correct answer: a repeating musical pattern
      a louder note in a song

      Q3.
      True or False? Singing with a group means listening as well as singing.

      Correct Answer: true, yes

      Q4.
      When we think about balancing our sound, we are thinking about our ...

      Correct answer: dynamics
      beat
      rhythm

      4 Questions

      Q1.
      Why is it helpful to rehearse before a performance?

      so you can sing louder than everyone else
      Correct answer: so you know what will happen and feel confident
      so you don't have to concentrate when you sing

      Q2.
      A gives us musical signals, to help us perform well.

      Correct Answer: conductor

      Q3.
      What does performing mean in music?

      singing just for fun in your head
      practising in private
      Correct answer: sharing your music with others

      Q4.
      What should you do after a performance?

      shout and celebrate loudly
      Correct answer: smile, bow, and listen to feedback
      hide behind your group

      To help you plan your 2 music lesson on: Performing songs with simple accompaniments, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...