Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Changing dynamics to change the mood

      Lesson details

      Learning outcome

      I can sing songs with changing dynamics and can explain how this makes the song feel.

      Key learning points

      1. We can use our voices, facial expressions and body movements to give a song character.
      2. Dynamics means how loudly or quietly the music is played or sung.
      3. We can sing with contrasting dynamics to change the character of our singing.

      Keywords

      • Dynamics - how loudly or quietly the music is played or sung

      • Practise - to play or sing something several times to try and get better

      • Actions - movements and facial expressions to do while singing a song

      Common misconception

      Everyone responds to music in the same way.

      Loud music might be exciting, but it might also be a bit scary.

      Teacher tip

      Allow time for pupils to try the songs with different dynamics to encourage them to think about the different effects these create.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      The voice we use to create musical sounds that can be a mixture of high sounds and low sounds is called our voice.

      Correct Answer: singing

      Q2.
      The voice we use when we talk to each other is called our voice.

      Correct Answer: Speaking voice.

      Q3.
      How might you change your voice when singing about a mouse?

      strong and low
      Correct answer: high and fast
      high and slow
      soft and low

      Q4.
      How might you change your voice when singing about an elephant?

      Correct answer: strong and low
      high and fast
      high and slow
      soft and low

      4 Questions

      Q1.
      What are dynamics?

      A combination of notes to make a memorable tune
      The way an instrument sounds that helps us identify it
      Correct answer: How loudly or quietly the music is played or sung

      Q2.
      In what ways can we help the audience to understand the story of our songs?

      Use actions
      Change the dynamics to match the words
      Change the tempo to match the words
      Correct answer: All of these

      Q3.
      The words in songs are called...

      Correct Answer: lyrics

      Q4.
      True or false? When we listen to music, we all feel the same way.

      Correct Answer: False, false

      To help you plan your 1 music lesson on: Changing dynamics to change the mood, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...