Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Changing the tempo to build excitement

      Lesson details

      Learning outcome

      I can sing songs with a changing tempo and can explain how this makes the song feel.

      Key learning points

      1. We can use changing dynamics along with facial expressions and actions to give a song character.
      2. Tempo is the speed of the music, it means how fast or slow it is played or sung.
      3. We can change the tempo to change how a song feels.

      Keywords

      • Dynamics - how loudly or quietly the music is played or sung

      • Tempo - the speed of the music - how fast or slow the music is played

      • Practise - to play or sing something several times to try and get better

      Common misconception

      Sometimes we exaggerate tempo changes, interpreting singing fast as singing 'as fast as we can'.

      Subtle tempo changes can affect the character of the music as well as big ones.

      Teacher tip

      Model tempo changes and use example recordings to show the effect that subtle tempo changes have on the character of the music.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      If you were singing about an elephant, you might use a loud .

      Correct Answer: dynamic, Dynamic

      Q2.
      When we sing about a mouse, which dynamic would most suit the character of the song?

      loud
      Correct answer: quiet
      slow

      Q3.
      True or false? The lyrics help us to decide the character of a song.

      Correct Answer: True, true

      Q4.
      Match these definitions.

      Correct Answer:dynamics,how loudly or quietly we sing or play
      Correct Answer:actions,movements and facial expressions to do while singing a song
      Correct Answer:tempo,how fast or slow the music is played
      Correct Answer:pitch,how high or low a note is

      4 Questions

      Q1.
      is how fast or slow the music is played.

      Correct Answer: Tempo, tempo

      Q2.
      True or false? When we choose a fast tempo, we should play it as fast as possible.

      Correct Answer: False, false

      Q3.
      Would a faster or slower tempo suit a song about a cheetah?

      Correct Answer: Faster, faster

      Q4.
      Would a faster or slower tempo suit a song about a tortoise?

      Correct Answer: Slower, slower

      To help you plan your 1 music lesson on: Changing the tempo to build excitement, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...