Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Creating a convincing singing performance

      Lesson details

      Learning outcome

      I can tell stories and show feelings through my singing.

      Key learning points

      1. Music is a form of storytelling. We can tell the story by singing with character and feeling.
      2. We can sing with character and feeling by thinking about the use of dynamics, tempo, facial expressions and actions.
      3. We rehearse before a performance to make sure we know the songs well.
      4. When we perform to an audience we should try and sing with character and feeling, and carry on if we make a mistake.

      Keywords

      • Performance - preseting our work in front of others

      • Rehearse - to practise in order to improve and prepare for performance

      • Dynamics - how loudly or quietly the music is played or sung

      • Tempo - how fast or slow the music is played

      • Practise - to play or sing something several times to try and get better

      Common misconception

      If we make a mistake in a performance we should start again.

      When performing in front of an audience it's best to carry on if we make a mistake. Most of the time the audience won't notice.

      Teacher tip

      Pupils could take it in turns to perform to each other, or perhaps perform to other teachers, or another class.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      True or false? The conductor composes the music for performers to play.

      Correct Answer: False, false

      Q2.
      Which of these help communicate the meaning of the lyrics to an audience?

      dynamics
      tempo
      actions
      Correct answer: all of these

      Q3.
      Which conductor gesture tells singers to sing quietly?

      arms open wide
      Correct answer: arms close together
      roll arms quickly
      roll arms slowly

      Q4.
      Which conductor gesture would tell the singers to sing slowly?

      arms open wide
      arms close together
      roll arms quickly
      Correct answer: roll arms slowly

      4 Questions

      Q1.
      Which is correct? When we perform for an audience, we should:

      stop and start again if we make a mistake
      Correct answer: carry on if we make a mistake
      get cross with each other if we make a mistake

      Q2.
      When we sing or play an instrument for an audience, we are ...

      composing
      listening
      Correct answer: performing

      Q3.
      When we are singing for an audience, which of these helps us to tell the story of the words?

      singing as loudly as possible
      singing as fast as possible
      Correct answer: using dynamics and setting the tempo to suit the meaning of the words
      singing as quietly as possible
      singing as slowly as possible

      Q4.
      When we rehearse to get ready for a performance, what do we do?

      just talk about what we are doing
      Correct answer: practise our songs in order to improve
      just listen to the teacher
      just decide the order of our songs

      To help you plan your 1 music lesson on: Creating a convincing singing performance, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...