Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Call and response singing in songs of the sea

      Lesson details

      Learning outcome

      I can sing my part in a call and response song and know that this structure is used in sea shanties and other songs of the sea.

      Key learning points

      1. It is important to warm up before every music lesson to make sure that our minds, bodies and voices are ready.
      2. Many sea shanties have a call and response structure that features a call and then a response sung in unison.
      3. Working songs of the sea are sung on different types of boats.
      4. An echo song is a special type of call and response song where the call and the response are exactly the same.

      Keywords

      • Sea shanty - a traditional folk song sung by sailors to help them work together in time

      • Call and response - a question and answer musical structure

      • Structure - the way music is organised

      • Echo - an exact copy of a musical phrase

      Common misconception

      Sea shanties were only sung on-board ships.

      This unit features working songs of the sea that were sung on different types of boats, not just ships. For example, Tongo is a canoe song. It was sung to keep fisherfolk in time as they rowed in their canoes along rivers.

      Teacher tip

      The partner challenge for Tongo canoe pairs may take lots of practice. You may wish to select a confident pupil to lead each canoe first so that the call can be modelled as accurately as possible for the back of the canoe to echo.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Why do we warm up our voice before singing?

      to know which notes to sing
      Correct answer: to help protect our voice
      to know the rhythms used
      Correct answer: to develop our singing skills

      Q2.
      The is the playing or showing of the steady pulse, like the ticking of a clock.

      An image in a quiz
      Correct Answer: beat

      Q3.
      __________ is the way the music organised.

      An image in a quiz
      tempo
      Correct answer: structure
      pulse

      Q4.
      Match the singing structures.

      Correct Answer:call,question
      Correct Answer:response,answer

      4 Questions

      Q1.
      Sea shanties often have a call and response .

      Correct Answer: structure

      Q2.
      True or false? Sea shanties were only sung on ships.

      Correct Answer: False, false

      Q3.
      An echo song is a special type of call and response song where ...

      the call and response are different
      Correct answer: the call and response are the same

      Q4.
      Match the musical elements to their definition.

      Correct Answer:beat,playing or showing the steady pulse, like the ticking of a clock
      Correct Answer:pulse,the regular, steady heartbeat of the music
      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds that we play and sing
      Correct Answer:structure,the way the music is organised

      To help you plan your 2 music lesson on: Call and response singing in songs of the sea, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...