Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand that singing can be used to help achieve a task.

      Key learning points

      1. We warm up our body and mind before singing so that we are focused and ready.
      2. Sea shanties were sung by sailors all around the world to help them to achieve a task.
      3. Sea shanties often have a steady pulse that is sounded as a strong beat. This helps sailors work together in time.
      4. We can feel the pulse and hear the beat in sea shanties and can use this to help us move together.

      Keywords

      • Warm up - a sequence of exercises used to prepare the mind, body and voice for singing

      • Sea shanty - a traditional folk song sung by sailors to help them work together in time

      • Pulse - the regular, steady heartbeat of the music

      • Beat - the playing or showing of the steady pulse, like the ticking of a clock

      • Call and response - a question and answer musical structure

      Common misconception

      Pulse and rhythm are the same thing.

      Pulse is the regular, steady heartbeat of the music. Rhythm is the pattern of notes that we play and sing. It will follow the syllables of the words we sing. Pulse is the underlying feeling of uniformed beats.

      Teacher tip

      Choose your language carefully depending on the context, e.g. “Can you feel the pulse as we walk around the room?” “Let’s clap the beats in this song?"

      Equipment

      Drum (one) ball (one)

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      True or false? We only warm up before exercise.

      Correct Answer: false, False, untrue, Untrue

      Q2.
      When we use the voice to create musical sounds that can be a mixture of high sounds and low sounds, we are ...

      whispering
      chanting
      Correct answer: singing

      Q3.
      Pulse is ...

      Correct answer: the regular, steady heartbeat of the music
      how high or low a note is
      the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock

      Q4.
      A drum is a type of __________ instrument.

      string
      Correct answer: percussion
      brass

      4 Questions

      Q1.
      A traditional song sung by sailors to help them work together in time is called a .

      Correct Answer: sea shanty, Sea shanty

      Q2.
      The leader sings the call and this is answered with ...

      another call
      Correct answer: a response
      silence

      Q3.
      Playing a strong can help us stay in time together.

      Correct Answer: beat, Beat

      Q4.
      How can singing together be used to help us achieve a task?

      it can distract us from our work and slow us down
      Correct answer: it can motivate us to keep going
      Correct answer: it can help us move at the same time
      it can confuse us

      To help you plan your 2 music lesson on: Singing to achieve a task, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...