Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Singing to help us work in time together

      Lesson details

      Learning outcome

      I can sing songs with a steady pulse and know that this can help us to work together in time.

      Key learning points

      1. We warm up before every music lesson to make sure that our minds, bodies and voices are ready.
      2. Sea shanties have a steady pulse that is sounded as a strong beat. This helped sailors to work together in time.
      3. This strong beat stays the same. It does not get slower or faster. This helped sailors to all move together.
      4. Rhythm is the pattern of notes that we play and sing and follows the syllables of the words. It is different to pulse.

      Keywords

      • Sea shanty - a traditional folk song sung by sailors to help them work together in time

      • Pulse - the regular, steady heartbeat of the music

      • Beat - the playing or showing of the steady pulse, like the ticking of a clock

      • Rhythm - the pattern of notes that we play and sing

      Common misconception

      Pulse and rhythm are the same thing.

      Pulse is the regular, steady heartbeat of the music. We can feel the pulse and this sometimes makes us want to move or tap along to the pulse. Rhythm is the pattern of notes that we play and sing. Rhythm follows the syllables of the words in a song.

      Teacher tip

      When playing the rhythm Drunken Sailor with claves, encourage pupils to first speak the rhythm as they play. This will ensure their playing matches the syllables of the words. Then whisper the words as they play. Finally, ask pupils to put the words into their "thinking voice" only.

      Equipment

      Claves (enough for half the class to have a pair each), drum (one)

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      We before music to keep our voice safe and healthy.

      Correct Answer: warm up, warm-up, Warm up, Warm-up

      Q2.
      Sailors would sing __________ to keep them in time and help them stay motivated.

      pop songs
      Correct answer: sea shanties
      arias

      Q3.
      Call and response is ...

      always a call and an echo
      a verse and chorus musical structure
      Correct answer: a question and answer musical structure

      Q4.
      Which of these are examples of body percussion?

      Correct answer: clapping
      nodding
      winking
      Correct answer: stamping

      4 Questions

      Q1.
      A call is followed by ...

      Correct answer: a response
      a verse
      a chorus

      Q2.
      Match the musical element to its definition.

      Correct Answer:pulse,the regular, steady heartbeat of the music
      Correct Answer:beat,the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock
      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds that we play and sing
      Correct Answer:tempo,how fast or slow the music is played

      Q3.
      How does a drum beat help in a sea shanty?

      it helps us know what job needs doing next
      Correct answer: it helps us feel the pulse and move in time together
      it helps us know when to sing the high or low notes

      Q4.
      When we play the claves to match the syllables of the song, we are playing a ...

      Correct answer: rhythm
      pitch
      tempo

      To help you plan your 2 music lesson on: Singing to help us work in time together, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...