Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Changing dynamics to perform with feeling

      Lesson details

      Learning outcome

      I can control and change my singing dynamics when I am performing.

      Key learning points

      1. Rehearsing helps us remember when to change dynamics.
      2. Watching the conductor helps us all keep together and sing at the same volume.
      3. We can share the feeling of a song by how we sing it.
      4. We warm up before we perform so our minds and voices are ready.

      Keywords

      • Dynamics - how loudly or quietly the music is played or sung

      • Conductor - a person who directs musicians or singers

      • Rehearse - to practise in order to improve and prepare for performance

      • Perform - presenting our work in front of others

      Common misconception

      We should perform loudly and confidently so that the audience can hear us.

      Changing dynamics can actually help an audience to feel more engaged in the singing because their ears are given more variation, and they can interpret the feeling of a song more easily.

      Teacher tip

      This might be the first time some pupils have performed. Helping children understand what a good performance looks and sounds like will help them to feel confident. This might also be an opportunity to record the performance to assess if they’ve been successful in varying dynamics for effect.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What does this conductor gesture mean?

      An image in a quiz
      sing louder
      Correct answer: sing quieter
      stop singing

      Q2.
      What does this conductor gesture mean?

      An image in a quiz
      Correct answer: sing louder
      sing quieter
      stop singing

      Q3.
      When we use our voice to make high and low musical sounds in a song, we are ...

      Correct answer: singing
      chanting
      whispering

      Q4.
      Why is it important to follow a conductor?

      Correct answer: a conductor helps us all keep together and sing with the same dynamics
      a conductor creates the new music for us to sing
      a conductor lets us all do different musical things at the same time

      4 Questions

      Q1.
      __________ helps us prepare for a performance.

      performing
      Correct answer: rehearsing
      conducting

      Q2.
      Watching the __________ helps us all keep together and sing with the same dynamics.

      Correct answer: conductor
      composer
      choir

      Q3.
      We __________ before we perform so our minds and voices are ready.

      do lots of whispering
      sing loudly
      Correct answer: warm up

      Q4.
      Why do we change dynamics when we sing?

      Correct answer: we can share the feeling of a song by how we sing it
      because it is good for the voice to sing very loudly
      because fast songs have to be loud and slow songs have to be quiet

      To help you plan your 1 music lesson on: Changing dynamics to perform with feeling, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...