Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Following a leader to change dynamics

      Lesson details

      Learning outcome

      I can follow signs for stronger and softer singing and know that changing the dynamics can change how the song feels.

      Key learning points

      1. A conductor can help us know when to change dynamics.
      2. A conductor can show clear hand gestures to change the dynamics of our singing.
      3. When we follow a conductor, we all change dynamics at the same time.
      4. Changing dynamics can help a song to feel more interesting and exciting.

      Keywords

      • Dynamics - how loudly or quietly the music is played or sung

      • Conductor - a person who directs musicians or singers

      • Gestures - hand actions used by the conductor to lead the singing or playing

      Common misconception

      Conductors are for orchestras and not for singing in class.

      Following a conductor can help us to stay together and change our dynamics together. This adds focus to our singing as well as making the song more effective for an audience.

      Teacher tip

      Pupils can use clear, simple hand gestures to control the dynamics of the class singing. Practising following these gestures will help support an understanding of why a conductor is helpful. Pupils should explore how significantly they can alter their dynamics (e.g. from quite loud to very quiet).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Another word we often hear when thinking about loud and quiet dynamics is .

      beat
      Correct answer: volume
      pulse

      Q2.
      Feeling the helps us to sing in time together.

      Correct answer: pulse
      dynamics
      structure

      Q3.
      A is someone who is chosen to lead the class singing and to decide what musical changes to make.

      singer
      instrumentalist
      Correct answer: conductor

      Q4.
      This conductor gesture means .

      An image in a quiz
      sing faster
      Correct answer: sing louder
      sing slower
      sing quieter
      stop singing

      4 Questions

      Q1.
      A can help us know when to change dynamics.

      Correct Answer: conductor

      Q2.
      A conductor can show clear to change the dynamics of our singing.

      Correct answer: hand gestures
      body percussion actions
      mouth actions

      Q3.
      Why is it helpful to have a conductor?

      so we can all change dynamics at different times
      Correct answer: so we can all change dynamics at the same time
      so we know what music to write down

      Q4.
      True or false? Changing dynamics can help a song feel more interesting and exciting.

      Correct Answer: True, true, t, T

      To help you plan your 1 music lesson on: Following a leader to change dynamics, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...