Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Singing stronger and feeling energised

      Lesson details

      Learning outcome

      I can control my strong singing voice to suit a song without shouting.

      Key learning points

      1. We can use our louder singing voice safely and without shouting.
      2. Singing strongly suits some songs more than others.
      3. We can choose our dynamics based on how the song makes us feel.
      4. Loud singing can make us feel joyful and energetic.
      5. We can feel energised by adding actions to our songs.

      Keywords

      • Dynamics - how loudly or quietly the music is played or sung

      • Strong - strong and loud are both words we use to describe a louder dynamic

      • Soft - soft and quiet are both words we use to describe a quieter dynamic

      Common misconception

      Singing loudly means using our shouting voice.

      Singing loudly should be a controlled, projected sound that avoids shouting.

      Teacher tip

      Encouraging pupils to open their mouths a little more when they sing can help the sound resonate and appear louder. The breathing warm-ups will help prepare the children for controlled louder singing.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When we think about whether to sing softly or strongly, we are thinking about the ...

      beat
      pulse
      Correct answer: dynamics

      Q2.
      We might sing lullabies, spooky and calm songs with a __________ dynamic.

      Correct answer: quiet or soft
      loud or strong
      shouting
      whispering

      Q3.
      Often, we move to the when we add our actions to our singing. This can help us feel connected to the song.

      An image in a quiz
      Correct Answer: beat, Beat, pulse, Pulse

      Q4.
      Why do we not shout when we sing?

      We don't want the audience to hear us.
      Correct answer: We don't want to hurt our voice.
      Correct answer: We want to create a pleasing sound.

      4 Questions

      Q1.
      singing can help us feel happy, joyful, and energetic.

      Correct Answer: strong, loud, Strong, Loud

      Q2.
      Which dynamics might suit which song?

      Correct Answer:Henu, Henu,soft
      Correct Answer:Rubber Chicken,strong
      Correct Answer:Alive, Alert, Awake,strong
      Correct Answer:Crooked Castle,soft

      Q3.
      It can help to add __________ to our lively songs to help us feel even more energetic.

      rests
      Correct answer: actions
      lullabies

      Q4.
      It is important to deeply to support your singing.

      Correct Answer: breathe

      To help you plan your 1 music lesson on: Singing stronger and feeling energised, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...