Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the beat in songs I sing.

      Key learning points

      1. Having a steady sense of pulse is important when we sing and move together.
      2. When we show the pulse through actions, body percussion, or by playing instruments, we call it the beat.
      3. Playing the beat on a percussion instrument can help us keep in time as we sing together.
      4. Using hearts is one way to visualise the beat in a song.

      Keywords

      • Singing voice - the voice we use to create musical sounds that can be a mixture of high sounds and low sounds

      • Pulse - the regular, steady heartbeat of the music

      • Beat - the playing or showing of the steady pulse, like the ticking of a clock

      • Percussion instrument - a device used to make a musical sound which is played by striking, scraping or shaking

      Common misconception

      The beat and the pulse are the same thing.

      The pulse is something we can feel in the music, while the beat is the showing or sounding of the pulse.

      Teacher tip

      Performing actions on the beat helps pupils feel and internalise the pulse in a fun way. This can be applied to other songs/chants as you are teaching them.

      Equipment

      A drum, plus another type of percussion instrument such as shakers or guiro with enough for half the class.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When we use our voices to create a mixture of high and low musical sounds, we use our ...

      chanting voice
      speaking voice
      Correct answer: singing voice
      shouting voice

      Q2.
      When we perform actions on the beat, we are showing the steady .

      Correct Answer: pulse, Pulse

      Q3.
      Match each musical term to its definition.

      Correct Answer:pulse,the regular, steady heartbeat of the music
      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds that we play and sing
      Correct Answer:beat,the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock

      Q4.
      Which of these is not a percussion instrument?

      drum
      shaker
      Correct answer: guitar
      triangle
      xylophone

      4 Questions

      Q1.
      True or false? Beat and pulse are the same thing.

      Correct Answer: false, False

      Q2.
      How do percussion instruments make their sound?

      blowing
      Correct answer: shaking
      Correct answer: scraping
      plucking
      Correct answer: striking

      Q3.
      The is the regular, steady heartbeat of the music.

      Correct Answer: pulse, Pulse

      Q4.
      Using hearts above the words of our songs is a good way of visualising the .

      Correct Answer: beats, Beats, beat, Beat

      To help you plan your 2 music lesson on: Learning about beat, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...