Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the rhythm in songs I sing, and I know the difference between beat and rhythm.

      Key learning points

      1. Most music has a steady beat. The beat can be fast or slow.
      2. When the beat is fast, we say it has a fast tempo. When the beat is slow we say it has a slow tempo.
      3. The rhythm matches the pattern of the words or syllables in a song.
      4. Using stick notation is one way of writing down the rhythm of a song.

      Keywords

      • Beat - the playing or showing of the steady pulse, like the ticking of a clock

      • Tempo - how fast or slow the music is played

      • Rhythm - the pattern of sounds that we play and sing

      • Syllable - a part of a word

      • Stick notation - a way of writing rhythms down

      Common misconception

      Beat and rhythm are the same thing.

      These two key words are often confused. The beat is the playing or showing of the steady heartbeat, while the rhythm is the pattern of sounds we play or sing. One stays steady, while the other is made up of a pattern of longer or shorter sounds.

      Teacher tip

      Be really clear and consistent when using the key words beat and rhythm in this and other lessons. Recognise pupils who show a steady beat or accurate rhythm in these activities and ask them to demontrate for others.

      Equipment

      Two different types of unpitched percussion isntruments. Enough for half the class each.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      We before singing to protect and strengthen our voice.

      Correct Answer: warm up

      Q2.
      Which musical element do we feel when we play a steady beat?

      the pitch
      Correct answer: the pulse
      the dynamics

      Q3.
      What is a percussion instrument?

      an instrument you strum to make a sound
      an instrument you blow to make a sound
      Correct answer: an instrument you hit, shake or scrape to make a sound

      Q4.
      What is the beat?

      Correct answer: the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock
      the voice we use when we talk to each other
      how high or low a note is

      4 Questions

      Q1.
      A syllable is ...

      an instrument played by striking, scraping or shaking
      an exact copy of a musical phrase
      Correct answer: a part of a word

      Q2.
      Music can be written down using .

      Correct Answer: stick notation, notation

      Q3.
      The __________ is the pattern of sounds and silences that we play and sing.

      tempo
      Correct answer: rhythm
      pitch

      Q4.
      What is tempo?

      An image in a quiz
      Correct answer: how fast or slow the music is played
      how high or low the notes are
      how loud or quiet the music is

      To help you plan your 2 music lesson on: Learning about rhythm, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...