New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 5

Identifying major and minor tonalities

I can sing and identify songs in the major or minor key.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 5

Identifying major and minor tonalities

I can sing and identify songs in the major or minor key.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. It is essential to warm up the voice before singing to keep it strong and healthy and to prevent injury.
  2. Many songs have a tonal centre, or tonality. Often, this can be described as major or minor.
  3. Minor tonalities are organised around the note 'la' and are often dark sounding.

Keywords

  • Warm up - a sequence of exercises used to prepare the mind, body and voice for singing / playing instruments

  • Tonality - the organisation of notes around a central note, the tonic, which helps to shape the music’s sound and character

  • Major - the major scale is organised around the note do and can feel bright

  • Minor - the minor scale is organised around the note la and can feel dark

Common misconception

Songs with a minor tonality are always sad.

Tonality is one of the elements that gives a melody its character. While minor tonalites often feel dark, it is the combination of how all the elements of music are used that will make a song sound sad.


To help you plan your year 5 music lesson on: Identifying major and minor tonalities, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Support pupils to understand that all aspects of the music determine its character by exploring with them how they can use their voices to reinforce the mood of the song. They can do this through dynamics, tone quality and facial expression.
Teacher tip

Equipment

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

5 Questions

Q1.
Why do you think people warm up before playing sport?

for fun
to show off their skills
Correct answer: to get their body and mind ready for playing sport
to try and remember how to play

Q2.
Which of the following would not normally be part of a warm up for music?

tongue twisters
Correct answer: leg stretches
breathing exercises
face warm up

Q3.
The tempo of music means ...

Correct answer: how fast or slow it is
how high or low it is
how loud or quiet it is
how happy or sad it is

Q4.
Tonality means whether music is ...

fast or slow
loud or quiet
Correct answer: major or minor
high or low

Q5.
Which of the following are examples of Solfège note names?

A, B, C, D, E
1, 2, 3, 4, 5
Correct answer: do, re, mi, fa, so

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
When we warm up we get the following parts of our body ready for music:

our vocal chords
our body
our mind
Correct answer: all of these!

Q2.
A major tonality often sounds ...

Correct answer: bright
dark
mysterious
shocking

Q3.
A song with a minor tonality often sounds ...

confusing
upbeat
Correct answer: dark
bright

Q4.
Do songs with a minor tonality always sound sad?

yes
no, they always sound happy
Correct answer: no, it's just one of the elements which gives a song its character

Additional material

Download additional material