Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Composing a major pentatonic melody

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compose, notate and perform a major pentatonic melody that uses dotted rhythms (Ta-mi).

      Key learning points

      1. Compositions can be changed and improved with the music being created over time.
      2. Music can be shared by the oral tradition. It can also be notated to be shared and remembered for another day.
      3. Stick notation is one way to notate our compositions.
      4. Rehearsing is essential to help us prepare for a performance.
      5. Playing slowly and keeping to the steady pulse is one way to help us to rehearse and perform effectively.

      Keywords

      • Compose - to create a piece of music over time

      • Melody - a combination of notes to make a memorable tune

      • Phrase - a musical thought, like a sentence in a story

      • Rehearse - to practise in order to improve and prepare for performance

      • Perform - to present music, playing or singing for an audience

      Common misconception

      Rehearsing isn't important. We can just do it if we have time.

      Rehearsing helps us to practise and prepare, so our performance can be successful.

      Teacher tip

      Not all pupils instantly know how to practise. Modelling practising will help, narrating how you are choosing to practise and why.

      Equipment

      Pitched percussion instruments e.g. glockenspiels or xylophones. Ideally one each but one-between-two will also work if pupils compose with a partner.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When we write music down, we are __________ the music.

      singing
      Correct answer: notating
      playing

      Q2.
      is the pattern of sounds and silences that we play and sing.

      An image in a quiz
      Correct Answer: rhythm, Rhythm

      Q3.
      Which of these is an example of a pitched percussion instrument?

      egg shaker
      claves
      xylophone
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q4.
      What rhythm is this?

      An image in a quiz
      Takadimi Takadimi Ta-a
      Ta-di Ta-di Ta-di Ta
      Correct answer: Ta-mi Ta-mi Ta-mi Ta
      Q4 MuseScore Studio is developed by Muse Group https://musescore.org/en

      4 Questions

      Q1.
      True or false? We only need to practise if we have time.

      Correct Answer: False, false, Untrue, untrue

      Q2.
      What would you recommend to someone trying to compose a melody similar to Ame Ame?

      Correct answer: Use mostly notes that move in step
      Use big leaps from high notes to low notes
      Correct answer: Start and end on do
      Start and end on re
      Correct answer: Create a melody that is singable and memorable

      Q3.
      The scale using do, re, mi, so, la in ascending order is called the scale.

      Correct Answer: major pentatonic, Major Pentatonic

      Q4.
      True or false? Stick notation can be used to show rhythm and pitch.

      Correct Answer: True, true, correct

      To help you plan your 3 music lesson on: Composing a major pentatonic melody, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...