Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Notating a dotted rhythm major pentatonic melody

      Lesson details

      Learning outcome

      I can sing, play, read and notate a major pentatonic melody that uses dotted rhythms (Ta-mi).

      Key learning points

      1. Hand signs can help us hear, feel and understand the melodic shape of a song.
      2. Music can be notated to be shared and remembered for another day
      3. Stick notation is one way that music can be notated. There are many more ways still.
      4. We can decode the major pentatonic folk songs we learn and write these using stick notation.
      5. Stick notation can help us to read rhythms and melodies quickly and easily.

      Keywords

      • Pitch - how high or low a note is

      • Major pentatonic scale - the five tones, do, re, mi, so and la arranged in an ascending or descending order

      • Phrase - a musical thought, like a sentence in a story

      • Rhythm - the pattern of sounds and silences that we play and sing

      • Stick notation - a way of writing music down

      Common misconception

      Ta-di and Ta-mi are the same because they both have two notes in one beat.

      With the Ta-di rhythm both notes divide the beat equally in half. With Ta-mi, the notes are not distributed equally - the first is longer (¾ of a beat) and the second is shorter (¼ of a beat).

      Teacher tip

      Do not underestimate the difficulty in drawing stick notation accurately and neatly. For an accurate performance, neat notation is extremely helpful as we tend to read the space between notes in music. Allow plenty of time for pupils to practise drawing notation.

      Equipment

      pitched percussion instruments, ideally one each or one-between two e.g. xylophones, glockenspiels or chime bars with the notes C, D, E, G, A.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How many notes are in the major pentatonic scale?

      four
      Correct answer: five
      six

      Q2.
      A is a song that originates from a particular country, culture or people that is usually passed down orally.

      Correct Answer: folk song, Folk song

      Q3.
      A percussion instrument is:

      an instrument that you blow to make a sound
      an instrument that you strum to make a sound
      Correct answer: an instrument that you strike, shake or scrape to make a sound

      Q4.
      True or false? Music is always notated.

      Correct Answer: false, False, untrue, Untrue

      4 Questions

      Q1.
      True or false? Ta-di and Ta-mi are not the same rhythm.

      Correct Answer: true, True, correct, Correct

      Q2.
      A musical phrase is:

      Correct answer: a musical thought, like a sentence in a story
      a call and response musical structure
      a marking to play the notes higher or lower

      Q3.
      Match the musical element to its definition.

      Correct Answer:pitch,how high or low a note is
      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds and silences that we play and sing
      Correct Answer:beat,the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock

      Q4.
      Why is it helpful to use hand signs when singing?

      to help us find the steady pulse
      to help us hear the rhythms in a phrase
      Correct answer: to help us hear and feel the shape of the phrase rising and falling

      To help you plan your 3 music lesson on: Notating a dotted rhythm major pentatonic melody, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...