New
New
Lesson 6 of 6
  • Year 6

Practising and performing composed variations on a theme

I can use effective strategies to prepare for a performance of my variations on a given theme.

Lesson 6 of 6
New
New
  • Year 6

Practising and performing composed variations on a theme

I can use effective strategies to prepare for a performance of my variations on a given theme.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. We can use good practice techniques to prepare for a performance.
  2. Understanding how to rehearse effectively improves our ensemble skills.
  3. Ongoing refinement is an important part of improving a composition and performance.
  4. We can create a successful composition using a theme and variations structure.

Keywords

  • Practie techniques - strategies that help to improve musical skills

  • Rehearse - to practise in order to improve and prepare for performance

  • Ensemble - a group of people who perform together

  • Structure - the way the music is organised

Common misconception

Playing a piece of music numerous times will improve the performance.

Playing sections of a piece multiple times will only improve a performance if a small part is focused on and improvements are considered and rehearsed effectively.


To help you plan your year 6 music lesson on: Practising and performing composed variations on a theme, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Keep encouraging the pupils to think about the coherence and impact of their theme and variation piece as a whole. Prompts to help them refine their piece during their rehearsal will support their ensemble skills.
Teacher tip

Equipment

Class set of glockenspiels or other tuned instruments.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What does the word ensemble mean in music?

a type of instrument
Correct answer: a group of people who perform together
a musical structure
a very quiet piece of music

Q2.
Match each keyword to its meaning.

Correct Answer:practice techniques,strategies that help to improve musical skills

strategies that help to improve musical skills

Correct Answer:rehearse,to practise in order to prepare for performance

to practise in order to prepare for performance

Correct Answer:structure,the way the music is organised

the way the music is organised

Q3.
Which of these is a good example of a practice technique?

playing the entire piece quickly without stopping
Correct answer: working on a tricky section slowly and carefully
ignoring mistakes and moving on
playing loudly to cover up errors

Q4.
When we play together, we all need to play at the same .

Correct Answer: tempo, speed

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
When you practise as an ensemble to prepare for a performance, you are taking part in a .

Correct Answer: rehearsal

Q2.
Match each preparation step to its purpose.

Correct Answer:practising slowly,helps us play tricky parts accurately

helps us play tricky parts accurately

Correct Answer:rehearsing with others,improves ensemble skills by playing as a group

improves ensemble skills by playing as a group

Correct Answer:refining sections,makes small improvements to fix mistakes

makes small improvements to fix mistakes

Q3.
A composition that uses a theme and structure has a main melody that changes each time it repeats.

Correct Answer: variations

Q4.
Why is an ensemble rehearsal important before a performance?

Correct answer: it helps the group to listen to each other and play together
it makes the piece louder
it always makes the music faster
it replaces individual practice