Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Decoding more complex rhythm grids

      Lesson details

      Learning outcome

      I can read and compose rhythm grid notation that includes many symbols.

      Key learning points

      1. The beat can be subdivided into smaller parts and can be notated on a rhythm grid as symbols such as dots.
      2. A rhythm grid can help you to read and perform layers of music at the same time, creating a thick texture.
      3. Multiple different symbols can represent different sounds on the same rhythm grid.

      Keywords

      • Rhythm - the pattern of sounds and silences that we play and sing

      • Beat - the playing or showing of the steady pulse, like the ticking of a clock

      • Texture - the combination of different layers of sounds

      • Notation - a way of writing music down

      • Ostinato - a repeating musical pattern which can be rhythmic or melodic

      Common misconception

      Rhythm grid notation only shows one instruction - play and rest.

      Rhythm grid notation can give many instructions, including which instrument to play.

      Teacher tip

      When performing the grid notation encourage children to internalise the pulse. The pulse and speed do not change even where the rhythm does.

      Equipment

      Four types of untuned percussion that create a clear rhythm e.g. djembe, guiro, claves and shakers.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      We can use a to notate rhythms.

      Correct Answer: rhythm grid

      Q2.
      When we layer multiple sounds, we create a __________ texture.

      thinner
      slower
      Correct answer: thicker
      faster

      Q3.
      Match the musical element to its definition.

      Correct Answer:pulse,the regular, steady heartbeat of the music
      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds and silences that we play and sing
      Correct Answer:beat,the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock
      Correct Answer:tempo,how fast or slow the music is played
      Correct Answer:duration,the length of a sound or silence

      Q4.
      Can you clap and chant this rhythm?

      An image in a quiz
      Correct Answer: Takadi Takadi Ta-di Ta, takadi takadi tadi ta
      Q4 MuseScore Studio is developed by Muse Group https://musescore.org/en

      4 Questions

      Q1.
      When we read a rhythm from a rhythm grid and repeat it over and over again, we are playing ...

      Correct answer: an ostinato
      a melody
      a chant

      Q2.
      True or false? Music can be notated in many different ways. Stave notation is not the only way.

      Correct Answer: true, True

      Q3.
      Tick all that are true.

      Correct answer: Rhythm grids can use codes to represent different body percussion actions.
      Rhythm grids can only show one body percussion action on each grid.
      Correct answer: Rhythm grids are great for showing rhythms, but they cannot notate melodies.
      Rhythm grids are a great form of notation to notate long songs.

      Q4.
      The layering of sounds in music is called .

      An image in a quiz
      Correct Answer: texture

      To help you plan your 3 music lesson on: Decoding more complex rhythm grids, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...