Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Rhythm grids as a form of notation

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform from a simple rhythm grid as part of an ensemble.

      Key learning points

      1. A rhythm grid is a visual grid system to represent and perform rhythmic patterns.
      2. Rhythm grids are a useful way of notating music for percussionists.
      3. A steady pulse is important when playing a rhythm grid as it helps keep in time.
      4. We can create an ostinato by repeating rhythm grid patterns.

      Keywords

      • Notation - a way of visually representing and recording music

      • Rhythm grid - a visual grid system to represent and perform rhythmic patterns

      • Rhythm - the pattern of sounds and silences that we play and sing

      • Ostinato - a repeating musical pattern which can be rhythmic or melodic

      • Dynamics - how loud or quiet the music is

      Common misconception

      We only warm up for singing.

      Warming up can also help us prepare for playing instruments, using our bodies and working together in an ensemble. This helps us to focus, develops our sense of pulse and improves our coordination.

      Teacher tip

      Take time to internalise the feeling of the pulse in the rhythm grids. Change what the coding means so you can repeat grids over and over again e.g. white can change to mean click whilst green might mean jump!

      Equipment

      Optional - two types of unpitched percussion e.g. claves and maracas. 30 claves and 15 maracas if possible but not essential.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      The __________ is the regular, steady heartbeat of the music.

      An image in a quiz
      pitch
      Correct answer: pulse
      timbre

      Q2.
      How do you play a percussion instrument?

      by plucking or bowing
      by blowing
      Correct answer: by striking, shaking or scraping

      Q3.
      __________ is speaking in time to a pulse.

      Correct answer: chanting
      humming
      singing

      Q4.
      Dynamics means ...

      how high or low a note is
      Correct answer: how loud or quiet the music is
      the way the music is organised

      4 Questions

      Q1.
      A rhythm grid is a form of musical ...

      instrument
      performance
      Correct answer: notation

      Q2.
      True or false? We only warm up for singing.

      Correct Answer: false, untrue

      Q3.
      True or false? Rhythm grids are used to notate melodies.

      Correct Answer: false, untrue

      Q4.
      Which of these instruments could read from a rhythm grid?

      Correct answer: tambourine
      cello
      trombone
      Correct answer: maracas
      Q4 image 2 Cello, front and side view, Georg Feitscher, 2010, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9457808

      To help you plan your 3 music lesson on: Rhythm grids as a form of notation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...