Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Creating and notating a repeating minimalist cell

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compose, practise and notate a repeating rhythmic minimalist cell.

      Key learning points

      1. A repeating cell can form the structure of a minimalist composition.
      2. Ostinato is an Italian word meaning obstinate and describes a musical phrase or rhythm that is repeated persistently.
      3. We can use a piece of minimalist music to inspire a new composition.
      4. Taka-mi is a new rhythm to us, with a one beat short-long-short rhythm pattern.

      Keywords

      • Minimalism - a musical genre originating from the 1960s that includes the layering of multiple short, repeated musical ideas (cells) that subtly change over time

      • Cell - simple musical patterns that can be rhythmic or melodic (on ostinato in minimalism)

      • 2-time, 3-time, 4-time, 5-time - the organisation and feel of the beats, beginning with a strong beat

      • Pitch - how high or low a note is

      • Rhythm - the pattern of sounds and silences that we play and sing

      Common misconception

      Minimalism has no structure.

      Minimalist music does have structure, but this might be on a micro level. It employs repetition of cells - a cyclical structure.

      Teacher tip

      Keep your rhythmic cell notation safe - you will need this to continue your compositions.

      Equipment

      Pitched percussion instruments per group with the notes C, E, F, G.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Match the musical element to its definition.

      Correct Answer:structure,the way the music is organised
      Correct Answer:dynamics,how loud or quiet the music is
      Correct Answer:tempo,the speed of the music - how fast or slow the music is played
      Correct Answer:texture,the combination of different layers of sounds
      Correct Answer:pitch,how high or low a note is
      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds and silences that we play and sing

      Q2.
      A is like a musical thought, like a sentence in a story.

      chord
      Correct answer: phrase
      note
      rest

      Q3.
      The marimba is a type of ...

      string instrument
      unpitched percussion instrument
      brass instrument
      Correct answer: pitched percussion instrument

      Q4.
      When we sing in a choir, or play in a group, we are part of ...

      Correct Answer: an ensemble, ensemble

      4 Questions

      Q1.
      What is the duration pattern in the rhythm Taka-mi?

      An image in a quiz
      short-short-long
      long-long-short
      Correct answer: short-long-short
      long-short-long

      Q2.
      A cell in minimalism can form an if it is repeated consistently throughout the piece.

      Correct Answer: ostinato

      Q3.
      In minimalism, texture is built through the of simple cells.

      An image in a quiz
      Correct Answer: layering

      Q4.
      True or false? Music always has four beats in a bar.

      Correct Answer: false, untrue
      Q1 MuseScore Studio is developed by Muse Group https://musescore.org/en

      To help you plan your 5 music lesson on: Creating and notating a repeating minimalist cell, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...