Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Rehearsing, performing and appraising a minimalist performance

      Lesson details

      Learning outcome

      I can rehearse effectively for a performance and make improvements after receiving feedback.

      Key learning points

      1. Effective practice and rehearsal will likely lead to a more successful performance.
      2. When we rehearse together, it is helpful to think about our rehearsal techniques and how we work effectively together.
      3. Successful ensemble players will fully understand their role in an ensemble.
      4. Receiving feedback can be a helpful way to try new things and make improvements.
      5. Performing can help you realise where your strengths and weaknesses in a piece lie.

      Keywords

      • Practise - to deliberately make an effort to improve musical skills

      • Rehearse - to practise in order to improve and prepare for performance

      • Perform - to present music, playing or singing for an audience

      • Appraise - to listen actively and critically in order to evaluate a piece of music

      • Evaluate - assess the quality and enjoyment of a musical performance, taking into account stage presence, accuracy of playing and musicality

      Common misconception

      A musical piece or performance is unchangeable.

      There can be many interpretations of a piece of music, even if certain directions are suggested by the composer. As the composers of your own minimalist piece, anything is changeable and each performance may also be different.

      Teacher tip

      Recap any effective rehearsal strategies the pupils may have learnt and model these explicitly.

      Equipment

      The combination of pitched and unpitched percussion instruments the pupils have selected for their minimalist compositions. Pitched percussion instruments require C, D, E, F, G.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      The art form of minimalism in music began in the ...

      USA in the 1920s
      Correct answer: USA in the 1960s
      UK in the 1940s
      UK in the 1960s

      Q2.
      Which of these are examples of an ensemble?

      Correct answer: orchestra
      Correct answer: choir
      composition
      Correct answer: jazz band
      rehearsal

      Q3.
      When we change dynamics, we are changing ...

      how fast or slow the music is played
      how high or low the music is played
      Correct answer: how loud or quiet the music is played
      how smooth or detached the notes are

      Q4.
      When we change the speed of the music, we are changing .

      Correct Answer: tempo

      4 Questions

      Q1.
      Match the musical term to its definition.

      Correct Answer:practise,to deliberately make an effort to improve musical skills
      Correct Answer:rehearse,to practise in order to improve and prepare for performance
      Correct Answer:perform,to present music, playing or singing for an audience
      Correct Answer:ensemble,a group of people who perform together
      Correct Answer:appraise,to listen actively and critically to evaluate a piece of music
      Correct Answer:evaluate,assess the quality and enjoyment of a musical performance

      Q2.
      When practising, you are likely ...

      to work with your ensemble working on final finishing touches before you perform
      Correct answer: to work on your own trying to improve your playing or singing
      to compose new music that will work well in your ensemble

      Q3.
      Some effective rehearsal strategies are ...

      Correct answer: choose a suitable environment and layout to work together
      sit in the same position as you do for all other lessons
      Correct answer: try playing at different tempi and dynamic levels
      work on your own as it's more important to practise your part well
      play your part loud and clear so everyone can hear it

      Q4.
      We can provide useful after a performance to share feelings on our engagement with a piece and how successful we think it was.

      Correct Answer: feedback

      To help you plan your 5 music lesson on: Rehearsing, performing and appraising a minimalist performance, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...