Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify key features of minimalism.

      Key learning points

      1. Music can often be identified as fitting within a certain genre by its key features.
      2. Minimalism consists of short, repetitive musical cells.
      3. Ostinato is a musical phrase or rhythm that is repeated persistently.
      4. Cells are the building blocks (structure) of a minimalist piece of music.
      5. The use of repetition in music is an effective musical tool.

      Keywords

      • Minimalism - a musical genre originating from the 1960s that includes the layering of multiple short, repeated musical ideas (cells) that subtly change over time

      • Minimalist - a composer who creates new music in the style of minimalism

      • Cell - simple musical patterns that can be rhythmic or melodic (on ostinato in minimalism)

      • Ostinato - a repeating musical pattern which can be rhythmic or melodic

      • Repetition - reusing musical ideas, patterns or phrases to make the music more memorable, add impact or create a musical structure

      Common misconception

      Musical genres have rules to follow, and styles never mix or borrow ideas from each other.

      Like the rainbow, music is a continuing spectrum of ideas, with genres of blending and merging into each other, borrowing, sharing and adapting key features and ideas.

      Teacher tip

      Finding a video performance of Clapping Music is very helpful as watching the musicians can help pupils stay in time.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Match the musical element to its definition.

      Correct Answer:texture,the combination of different layers of sounds
      Correct Answer:structure,the way the music is organised
      Correct Answer:dynamics,how loud or quiet the music is

      Q2.
      When the same tune is sung or played at the same time, the parts are in...

      Correct Answer: unison, Unison

      Q3.
      What is a phrase in music?

      a single sound in music
      a scale of five notes
      Correct answer: a musical thought, like a sentence in a story

      Q4.
      When notes rise in pitch in a phrase or scale, we can say they are ...

      descending
      accelerating
      Correct answer: ascending
      deccelerating

      4 Questions

      Q1.
      Steve Reich's Clapping Music is an example of ...

      jazz
      Correct answer: minimalism
      Hindustani classical
      beatboxing

      Q2.
      A key feature of minimalism is:

      piano accompaniments built on popular chord progressions
      long, complicated sung phrases
      Correct answer: short, simple, repeated musical ideas

      Q3.
      In minimalism, one musical idea, often played like an ostinato, is called a...

      Correct Answer: cell

      Q4.
      True or false? In Spring's Embrace, the cells are all built of simple, descending phrases.

      Correct Answer: False!

      To help you plan your 5 music lesson on: The key features of minimalism, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...