Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Improvising a phrase using the D minor pentatonic scale

      Lesson details

      Learning outcome

      I can improvise stylistic and effective short phrases using the minor pentatonic scale.

      Key learning points

      1. In jazz, the head is followed by a series of improvisations.
      2. Although improvising is making music in-the-moment, considering the elements can help create a stylistic improvisation.
      3. Practising is skill and there are many strategies you can use to improve your time spent practising.

      Keywords

      • Jazz - a music genre that emerged from African-American communities in New Orleans in the late 19th and early 20th centuries, characterised by improvisation

      • Head - a term for the main melody or theme in jazz music

      • Improvisation - creative, in-the-moment musical composition

      • Phrase - a musical thought, like a sentence in a story

      • Bar - a measure of musical time with a set number of beats (e.g. 4 beats in 4-time)

      Common misconception

      Improvisation is music completely made up on the spot.

      Improvised music is not completely made up on the spot. Preparation and the practising of musical ideas is important. It is more a form of spontaneous reconstruction of musical ideas built upon knowledge and practice.

      Teacher tip

      Emphasise the idea that there are no ‘right’ or ‘wrong’ phrases. Often it is better to keep the phrase very simple. You don’t have to use all 5 notes.

      Equipment

      Pitched percussion instruments, ideally one-between-two with the notes C, D, F, G, A, C', D'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Match the musical element to its definition.

      Correct Answer:tempo,how fast or slow the music is played
      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds and silences that we play and sing
      Correct Answer:pulse,the regular, steady heartbeat of the music

      Q2.
      D minor pentatonic scale revolves around the note ...

      D
      Correct answer: F
      A
      G

      Q3.
      When we combine notes to make a memorable tune, we have created a .

      Correct Answer: melody

      Q4.
      What is syncopation?

      an indication of the number of beats in a bar
      the combination of different layers of sounds
      Correct answer: rhythms that emphasise the offbeat

      4 Questions

      Q1.
      A piece in 4-time will have beats in a bar.

      Correct Answer: four, 4

      Q2.
      True or false? The head is improvised in a jazz piece.

      Correct Answer: False, Untrue

      Q3.
      Which statements about improvisation are true?

      improvisation in music is completely made up with no forward thinking
      Correct answer: improvisation should consider some forthought around melodic shape and direction
      Correct answer: improvisation should be inspired by the head
      improvisation is composed and notated

      Q4.
      Which are helpful practising strategies?

      only start at the beginning and play through to the end without stopping
      Correct answer: focus on the trickiest parts and practise these over and over
      Correct answer: practise at different tempi, sometimes fast and sometimes slow
      always play really slowly to get every note right

      To help you plan your 6 music lesson on: Improvising a phrase using the D minor pentatonic scale, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...