Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Playing the D minor pentatonic scale

      Lesson details

      Learning outcome

      I can play the ascending and descending minor pentatonic scale and know this scale is often used as the framework for jazz improvisation.

      Key learning points

      1. Jazz music often uses syncopated and swung rhythms.
      2. The D minor pentatonic scale is made up of the five notes D, F, G, A, C.
      3. Improvisation means created new musical ideas in-the-moment.
      4. Improvising can mean choosing small changes, such as changing from playing on the beat to playing on the offbeat.

      Keywords

      • Syncopation - rhythms that emphasise the offbeat

      • Offbeat - weak beats or notes between the beats

      • Swing rhythm - where the rhythm Ta-di is divided into unequal parts, creating a "long-short" pattern

      • Improvisation - creative, in-the-moment musical composition

      • Minor pentatonic scale - the five tones, la, do, re, mi and so arranged in an ascending or descending order

      Common misconception

      A scale uses all the notes in step with no leaps.

      A scale is a series of notes arranged in an ascending or descending order. Each scale has a unique pattern of intervals (the distance between notes) that defines its character and the intervals are not always the same.

      Teacher tip

      Use this unit's whole body, breathing, vocal and chant warm-ups to prepare the pupils for music.

      Equipment

      Pitched percussion with the notes D, F, G, A, C, ideally one-between-two.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      is a music genre that emerged from African-American communities in New Orleans in the late 19th and early 20th centuries, characterised by improvisation.

      Correct Answer: Jazz

      Q2.
      Match the musical element to its definition.

      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds and silences that we play and sing
      Correct Answer:duration,the length of a sound or silence
      Correct Answer:beat,the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock
      Correct Answer:pulse,the regular, steady heartbeat of the music

      Q3.
      What is a scale?

      Correct answer: a series of notes arranged in an ascending or descending order
      a short repeated musical idea
      a silence in music of a certain amount of time

      Q4.
      Which of these is a pitched percussion instrument?

      claves
      Correct answer: percussion tubes
      guiro

      4 Questions

      Q1.
      True or false? Improvising can mean making small simple changes to a melody or scale to create something new.

      Correct Answer: True

      Q2.
      The D minor pentatonic scale consists of __________ notes.

      four
      Correct answer: five
      six
      seven

      Q3.
      Syncopation means:

      when music begins on any beat except for the first beat; also known as anacrusis
      Correct answer: rhythms that emphasise the offbeat
      a repeating musical idea created from a rhythmic pattern

      Q4.
      __________ is where the rhythm Ta-di is divided into unequal parts, creating a "long-short" pattern.

      syncopated rhythm
      straight rhythm
      Correct answer: swing rhythm

      To help you plan your 6 music lesson on: Playing the D minor pentatonic scale, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...