Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Fusing together and arranging musical ideas

      Lesson details

      Learning outcome

      I can select and combine musical ideas and work effectively as part of an ensemble to create a fusion piece.

      Key learning points

      1. Different people might have different ideas of what works well in a fusion performance.
      2. Everyone responds to music in different ways.
      3. Fusion music forms a deliberate and new synthesis of styles.
      4. Experimenting, developing and rejecting ideas is a crucial part of the artistic journey of creating a piece.

      Keywords

      • Fusion - the process of blending two or more different musical styles, genres, or traditions to create a new, distinct sound

      • Practise - to deliberately make an effort to improve musical skills

      • Structure - the way the music is orgnaised

      Common misconception

      Fusion music always requires specific, identifiable elements from each original style.

      The fusion of styles can be so integrated that the original influences become indistinguishable.

      Teacher tip

      Encourage pupils to experiment with ideas to build their piece. Allow them to play without the backing track if they would prefer not to.

      Equipment

      A class set of pitched and unpitched percussion instruments.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      is the way the music is organised.

      Correct Answer: Structure, structure

      Q2.
      True or false? Everyone responds to music in different ways.

      Correct Answer: True, true

      Q3.
      What is texture in music?

      the way the music is organised
      a musical thought, like a sentence in a story
      Correct answer: the combination of different layers of sounds
      reusing musical ideas, pattens or phrases to make the music more memorable

      Q4.
      When we are deliberately making an effort to improve musical skills, we are .

      Correct Answer: practising

      4 Questions

      Q1.
      The son clave pattern comes from ...

      Argentina
      Trinidad and Tobago
      Correct answer: Cuba
      Nigeria

      Q2.
      Soca comes from...

      Nigeria
      Argentina
      Correct answer: Trinidad and Tobago
      Cuba

      Q3.
      True or false? Experimenting and rejecting musical ideas is part of the process of creating music.

      Correct Answer: True, true.

      Q4.
      Match these musical terms.

      Correct Answer:improvise,to create music in the moment, using the voice or instruments
      Correct Answer:compose,to create a piece of music over time
      Correct Answer:perform,to present music, playing or singing for an audience
      Correct Answer:accompany,support the main melody or chant

      To help you plan your 6 music lesson on: Fusing together and arranging musical ideas, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...