Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can play a melody as part of a fusion performance.

      Key learning points

      1. Musical fusions have been created by blending music originally composed for the orchestra with other musical styles.
      2. Classical music was composed between 1750-1820, characterised by formal structure, technical skill, and emotional depth.
      3. Fusion music forms a deliberate and new synthesis of styles, combining musical elements from the original music.

      Keywords

      • Classical music - music composed between 1750-1820, characterized by formal structure, technical skill, and emotional depth.

      • Melody - a combination of notes to make a memorable tune

      • Fusion - the process of blending two or more different musical styles, genres, or traditions to create a new, distinct sound

      Common misconception

      Fusion only refers to the blending of two contemporary styles of music.

      Fusion is the blending of any two or more styles of music.

      Teacher tip

      When playing tuned percussion instruments ensure children are holding the beaters loosely and not with a tight grip and that they are striking the bar in the middle and letting the beater bounce off. This will allow the sound to resonate.

      Equipment

      Class set of Latin percussion instruments and pitched percussion instruments.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      A blend of two or more musical styles, genres or traditions to create a new distinctive sound is called...

      Correct Answer: fusion, Fusion

      Q2.
      Which of these is a feature of a jazz style?

      rhythmic and rhyming speech over a strong beat
      use of the mouth and voice to mimic sounds such as a drum machine
      Correct answer: improvised solos
      a repetitive rhythm played on the dhol

      Q3.
      A feature of hip-hop is rhythmical rhyming speech. This is called...

      Correct Answer: rapping, rap

      Q4.
      When playing in an ensemble, balance means...

      having equal number of people performing each part
      Correct answer: ensuring that no one part overwhelms the others
      playing the musical phrases

      4 Questions

      Q1.
      When musicians say something is looped, it means that it is...

      spoken in time
      Correct answer: repeated
      in two sections

      Q2.
      True or false? Fusion is a blend of two or more contemporary styles of music.

      Correct Answer: False, false

      Q3.
      Match the styles of music to a feature.

      Correct Answer:jazz,syncopated rhythms and complex harmonies.
      Correct Answer:hip-hop,rhythmic and rhyming speech delivered over a strong programmed beat.
      Correct Answer:classical,a graceful, balanced melody and a clear sense of tonality.
      Correct Answer:Latin,layered syncopated rhythms

      Q4.
      A combination of notes to make a memorable tune is called a...

      Correct Answer: melody

      To help you plan your 6 music lesson on: Melody in fusion music, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...