Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Practising a rhythmic accompaniment

      Lesson details

      Learning outcome

      I can practise a new rhythmic accompaniment and recognise strategies I can use to improve.

      Key learning points

      1. When practising, isolating the tricky parts to practise with purpose is a useful strategy to help us improve.
      2. Slowing the tempo whilst practising is a useful strategy to help achieve rhythmic accuracy.
      3. The rhythmic accompaniment plays an important role in an ensemble as it helps to keep everyone in time.
      4. Counting-in will help set a steady tempo and help us maintain a steady pulse.

      Keywords

      • Practise - to deliberately make an effort to improve musical skills

      • Tempo - the speed of the music - how fast or slow the music is played

      • 2-time - the organisation and feel of the beats as strong-weak

      • Accompaniment - a musical part that supports the main melody or chant

      • Rest - a silence in music for a certain amount of time

      Common misconception

      When we practise, we just need to repeat the music a few times.

      Thinking about what we want to improve and choosing the best stragtegy to help us is the best way to practise.

      Teacher tip

      Support pupils to practise with purpose by helping them to isolate tricky parts of the music and think about how they can further improve their singing and playing.

      Equipment

      Claves or similar percussion instruments.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      We to improve our musical skills.

      Correct Answer: practise

      Q2.
      A phrase in music is ...

      the pattern of sounds or silences we play or sing
      Correct answer: a musical thought, like a sentence in a story
      the combination of different layers of sounds
      a combination of notes to make a memorable tune

      Q3.
      Which of these is a good practice strategy?

      singing it through quickly
      Correct answer: thinking about what needs improving and working on that
      repeating the whole piece over and over again
      not worrying about accuracy at this stage

      Q4.
      When we want to play in time, we need to feel the .

      Correct Answer: pulse

      4 Questions

      Q1.
      True or false? Practising with purpose is better than just repeating the piece over and over again.

      Correct Answer: True, true

      Q2.
      2-time is ...

      the organisation and feel of the beats as strong-weak-medium-weak
      Correct answer: the organisation and feel of the beats as strong-weak
      playing Ta-di rhythms
      playing a melody twice through

      Q3.
      Which of these is not a useful strategy for practising?

      isolating the tricky parts
      slowing the tempo
      Correct answer: playing it at performance speed and repeating it until it's secure
      making sure the environment is right

      Q4.
      What musical word means the speed of the music?

      Correct Answer: Tempo, tempo

      To help you plan your 4 music lesson on: Practising a rhythmic accompaniment, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...