Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Layering part-singing: adding a three note melody

      Lesson details

      Learning outcome

      I can play a three note melody, partnering this with a different song.

      Key learning points

      1. Practising well prepares us for singing three-part rounds and three partner songs.
      2. Instrumental melodies can be layered under songs.
      3. A sound sense of pulse is essential when combining instrument melodies and singing together.

      Keywords

      • Melody - a combination of notes to make a memorable tune

      • Texture - the combination of different layers of sounds

      • Pulse - the regular, steady heartbeat of the music

      Common misconception

      Layering an instrumental melody with a different song will not create pleasing harmonies.

      Partner songs are selected to work together because their notes fit together harmoniously. It doesn't matter if we play or sing the melody, it will work equally well.

      Teacher tip

      Keep practising melodies away from the instruments and do not place an overreliance on the notation. By using body actions, hand signs, rhythm chants, singing the notes, tapping the rhythm, you are consolidating understanding, making the playing part easier!

      Equipment

      Pitched percussion instruments with the notes F, A, C'. For example, glockenspiels or xylophones. Maximum needed - one between two.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Match the singing structure to its definition.

      Correct Answer:round,multiple groups sing the same melody but start at different times
      Correct Answer:unison,the same tune sung or played at the same time
      Correct Answer:partner song,two or more songs that fit together sung at the same time

      Q2.
      Match the musical element to its definition.

      Correct Answer:pitch,how high or low a note is
      Correct Answer:beat,the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock
      Correct Answer:structure,the way the music is organised
      Correct Answer:pulse,the regular, steady heartbeat of the music
      Correct Answer:texture,texture the combination of different layers of sounds

      Q3.
      Which of these is the highest pitch in Chocolaté?

      do
      mi
      Correct answer: so

      Q4.
      How would you chant this rhythm?

      An image in a quiz
      Ta Ta-di Ta Ta-di
      Takadi Ta Takadi Ta
      Correct answer: Ta-di Ta Ta-di Ta
      Q4 MuseScore Studio is developed by Muse Group https://musescore.org/en

      4 Questions

      Q1.
      Why is it important to develop a sound sense of pulse?

      so we know how high or low the notes are
      so we know how the music is organised and what comes next
      Correct answer: so we can sing and play in time together

      Q2.
      When we sing three songs together, that work harmoniously, at the same time, we are singing

      Correct Answer: partner songs, Partner songs

      Q3.
      Banaha (Si Si Si) is an example of what kind of song structure?

      Correct Answer: A round, round, rounds, A round, canon

      Q4.
      How would you sing this melody?

      An image in a quiz
      so so so so do do / so so so so mi mi
      Correct answer: so so so so mi mi / so so so so do do
      do do do do mi mi / do do do do so so

      To help you plan your 5 music lesson on: Layering part-singing: adding a three note melody, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...