Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Two-part singing: rounds and partner songs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can sing two-part rounds and partner songs with improving accuracy and a clear sense of pulse.

      Key learning points

      1. When we sing in parts, we need to balance our dymamics so both parts can be heard.
      2. It is important not to ‘block out’ the sound of harmony parts as you need to hear how the music fits together.
      3. A sound sense of pulse is essential when singing part-songs.

      Keywords

      • Harmony - the combination of two or more notes played or sung together, creating a pleasing sound

      • Dynamics - how loud or quiet the music is

      • Unison - the same tune sung or played at the same time

      • Pulse - the regular, steady heartbeat of the music

      Common misconception

      When singing in parts we need to stand away from other parts, so that we can concentrate on our part.

      Understanding how parts fit together, hearing texture, structure and harmony, and feeling the steady pulse together are all important elements of learning to sing in parts.

      Teacher tip

      Ensure songs are well learnt and understood in unison before breaking away into part singing. When singing in parts, be brave - mix pupils around the room, change the groups pupils sing in - all to develop their part-singing skills.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      is how high or low the note is.

      Correct Answer: Pitch, pitch

      Q2.
      Match the singing structure to its definition.

      Correct Answer:unison,the same tune sung or played at the same time
      Correct Answer:round,multiple groups sing the same melody but start at different times
      Correct Answer:partner song,two or more songs that fit together sung at the same time

      Q3.
      Do, mi, so are examples of ...

      rhythm
      Correct answer: pitch
      instruments

      Q4.
      When we layer different melodies, we are building ...

      pulse
      duration
      Correct answer: texture

      4 Questions

      Q1.
      When we layer Bubblegum, Bubblegum with Salibonani, we are singing ...

      a round
      Correct answer: a partner song
      in unison

      Q2.
      Dynamics is ...

      how high or low a note is
      how fast or slow the music is played
      Correct answer: how loud or quiet the music is played

      Q3.
      Which of these methods helps develop our part-singing skills?

      Sing loudly and block out the sound of the parts around you.
      Stand really far away from people singing a different part to you.
      Correct answer: Balance your sound, so you can hear all the parts working together.

      Q4.
      When we sing Banaha (Si Si Si) with three parts all starting at different times, we are singing ...

      Correct answer: a round
      in unison
      a partner song

      To help you plan your 5 music lesson on: Two-part singing: rounds and partner songs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...