Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse the intention and meaning in a song and sing with a sense of character.

      Key learning points

      1. By breaking a song’s structure into sections, we can better understand its story and decide how to stage each part.
      2. We can follow the rise and fall of pitch by reading a musical score.
      3. Using gestures can help us to sing legato.
      4. How we move and how we sing can combine for effective storytelling.
      5. We can reflect on our performance to assess how clearly we've conveyed a story.

      Keywords

      • Score - the written form of a composition showing the notation and instructions for instruments or voices

      • Legato - performing in a smooth way

      • Sequence - a melodic phrase which is repeated at a higher or lower pitch

      • Structure - the way the music is organised

      • Staging (verb) - making decisions about creating a performance of our version of a story

      Common misconception

      Once on stage, it is common to focus more on the singing and drop some of the physicality.

      We can avoid this by melding the two. How we move and how we sing can be described in similar ways. For example, legato, or smooth singing, may happen whilst we are moving in a smooth manner.

      Teacher tip

      Allowing time for pupils to reflect on and evaluate their performance at this stage is valuable as it will help them to improve their staging and characterisation. Filming the performance in this lesson is helpful to support this process.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When describing texture, which of these words could we use?

      smooth
      Correct answer: thick
      Correct answer: polyphonic
      quiet

      Q2.
      When a melodic phrase is repeated but played at a different pitch, we call this a .

      Correct Answer: sequence

      Q3.
      What musical word tells us to perform in a smooth way?

      crescendo
      Correct answer: legato
      piano
      forte

      Q4.
      Match these words to their definitions:

      Correct Answer:structure,the way the music is organised
      Correct Answer:phrase,a musical thought, like a sentence in a story
      Correct Answer:texture,the combination of different layers of sounds
      Correct Answer:articulation,how individual notes or groups of notes should be sung
      Correct Answer:timbre,a description of the sound or tone of an instrument

      4 Questions

      Q1.
      The written form of a composition showing the notation and instructions for instruments or voices is called a ...

      Correct Answer: score

      Q2.
      Match these character building blocks to how they help us to stage the song.

      Correct Answer:action,What are you doing?
      Correct Answer:motivation,Why you are doing it?
      Correct Answer:space,Where do you move?
      Correct Answer:quality of movement,How will you move?
      Correct Answer:relationship,Who do you do this with and how?

      Q3.
      True or false? The way we move and the way we sing help us to communicate the meaning of the song to an audience.

      Correct Answer: True, true, yes

      Q4.
      The way the music is organised is called ...

      Correct Answer: structure

      To help you plan your 6 music lesson on: Characterful singing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...