Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Controlling our voice to convey the feeling of a song

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the musical choices a composer has made and control my singing voice to convey the intended mood.

      Key learning points

      1. Composers carefully use dynamics, texture, and articulation to create the mood and feeling of a piece of music.
      2. Quiet, legato playing and singing can give music a sense of peace and calm.
      3. We can control our breathing so that we have enough air for singing long sustained lines of a song.
      4. We can look at the melodic shape and the phrasing of written music to help us to sing a legato melody.

      Keywords

      • Dynamics - how loud or quiet the music is

      • Legato - performing in a smooth way

      • Melodic shape - the up and down movement of pitches in music

      • Articulation - how individual notes or groups of notes should be played or sung

      Common misconception

      If we don't read music fluently, there's no point in looking at the written music of a song. We should just use the lyrics.

      We can build on our understanding of pitch by identifying 'melodic shapes' or 'melodic contours' in the music. We can also find clues in the music to help us know how to sing each part of the song.

      Teacher tip

      This lesson needs an amount of space for pupils to explore the music using their bodies. This part of the lesson helps explain the story as well as give a physical representation of what the music is doing.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      is the musical term for how loud or quiet the music is.

      Correct Answer: Dynamics, dynamics

      Q2.
      A combination of notes to make a memorable tune is called a ...

      Correct Answer: melody, Melody

      Q3.
      What is a phrase in music?

      a scale of five notes
      it tells you high or low a note is
      Correct answer: a musical thought, like a sentence in a story
      the way the music is organised

      Q4.
      Match these words to their definitions.

      Correct Answer:dynamics,how loud or quiet the music is
      Correct Answer:texture,the combination of different layers of sounds
      Correct Answer:timbre,a description of the sound or tone of an instrument
      Correct Answer:tempo,the speed of the music - how fast or slow the music is played

      4 Questions

      Q1.
      Articulation means ...

      moving upwards in pitch.
      Correct answer: how the notes or groups of notes should be played or sung.
      how each part is matched, to ensure that no one part overwhelms the others.
      when the melody is embellished with extra notes.

      Q2.
      The up and down movement of pitches in music is called the shape.

      Correct Answer: melodic

      Q3.
      True or false? If we can't read the music, we should just follow the words.

      Correct Answer: False, false

      Q4.
      What does legato mean in music?

      sing or play quietly
      gradually get faster
      Correct answer: perform in a smooth way
      sing or play loudly

      To help you plan your 6 music lesson on: Controlling our voice to convey the feeling of a song, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...