Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Effective rehearsal for a singing performance

      Lesson details

      Learning outcome

      I can prepare for a singing performance using effective rehearsal techniques.

      Key learning points

      1. We can use our bodies and our voice to convey a character and their mood.
      2. Vocal timbre and diction can be used to create a singing quality to suit the character.
      3. We can use lip trills, sirening, open vowel sounds and movement to access our higher singing voice.
      4. Teamwork and compromise are key elements to a successful rehearsal.
      5. We can create a scene by applying the building blocks to tell the story of our characters.

      Keywords

      • Rehearsal - a practice session in which a performance is prepared

      • Staccato - performing in a short and detached way

      • Lip trill - a safe vocal exercise to ensure our voices are fully relaxed

      • Sirening - a safe vocal warm-up technique to help support and develop our vocal range

      • Staging - making decisions about creating a performance of our version of a story

      Common misconception

      Rehearsal is going over the songs until we know them.

      Rehearsal is used to develop a character - physically, vocally, and by understanding intentions and mood. Rehearsal is also for exploring using the space to tell the story clearly as well as neatening key parts of the songs.

      Teacher tip

      Allow pupils time to consider the questions from the video - such as 'how will the body percussion become part of the witch's character? and 'how will you show the witch's personality through your singing'. This can be guided and draw upon prior knowledge from this lesson and previous ones.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      The musical word for short and detached articulation is...

      Correct answer: staccato
      legato
      forte
      piano

      Q2.
      When we change the sound of our voice to suit a character, we are changing the vocal...

      Correct Answer: timbre

      Q3.
      The up and down movement of pitches in a melody is called the...

      Correct Answer: melodic shape

      Q4.
      Match these character building blocks.

      Correct Answer:why we move,motivation
      Correct Answer:where we move,space
      Correct Answer:how we move,quality of movement
      Correct Answer:what we are doing,action
      Correct Answer:who we do this with,relationship

      4 Questions

      Q1.
      Which of these can help us to sing high notes?

      standing as tall as possible
      singing as loudly as possible
      Correct answer: lip trills to relax our voice
      Correct answer: sirening to explore the full range of our voice

      Q2.
      True or False? Legato singing best suits the Witch's character.

      Correct Answer: False, false

      Q3.
      True or false? Rehearsal is just going over the songs until we know them.

      Correct Answer: False, false

      Q4.
      When we sing staccato, how do we sing?

      loudly
      quietly
      Correct answer: short and detached
      fast

      To help you plan your 6 music lesson on: Effective rehearsal for a singing performance, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...