Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Syncopation performance and reflection

      Lesson details

      Learning outcome

      I can play and sing syncopated rhythms and use ensemble skills to present a successful performance.

      Key learning points

      1. Warming up our voice, minds and bodies helps us deliver a focused, safe, and engaging performance.
      2. Feeling the pulse is key to neat ensemble performing.
      3. When we evaluate and reflect on our performance, we become more aware of the skills we've developed.

      Keywords

      • Warm up - a sequence of exercises used to prepare the mind, body and voice for singing / playing instruments

      • Syncopation - rhythms that emphasise the beats that are usually weaker

      • Performance - a work that is presented to an audience

      • Evaluation - an assessment of the quality and enjoyment of a musical performance, taking into account stage presence, accuracy of playing and musicality

      • Pulse - the regular, steady heartbeat of the music

      Common misconception

      Once we've performed, we don't need to keep thinking about the learning.

      Reflecting on our performance is a valuable tool not only to feel a sense of pride in the skills we've developed, but also to see which areas of our musical learning need more focus.

      Teacher tip

      Spend time on the warm up in this lesson. A group that feels focused and ready will deliver a neater performance. This is an ideal opportunity to record the performance. This will support the evaluation stage and can also be used for assessment.

      Equipment

      Hand drums available to you, djembes, and/or classroom percussion available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Syncopated rhythms are ...

      Correct answer: rhythms that emphasise the offbeat
      the way the music is organised
      performed in a short and detached way
      a repeating musical idea created from a rhythm pattern

      Q2.
      The structure of the music is ...

      a series of notes arranged in an ascending or descending order
      the combination of different layers of sounds
      Correct answer: the way the music is organised
      an indication of the number of beats in a bar

      Q3.
      When we all sing the same tune at the same time, we sing in .

      Correct Answer: unison

      Q4.
      When we are considering balance of sound, which musical element are we thinking about?

      Correct Answer: dynamics

      4 Questions

      Q1.
      Why do we rehearse before a performance?

      to learn what notes to play
      Correct answer: to improve our playing or singing together
      Correct answer: so we know what to do and when
      to learn the words of the song

      Q2.
      True or false? Once we have performed, we can't learn anything else.

      Correct Answer: False, false

      Q3.
      When we are about to sing, our voice is a good idea to prevent injuring our voices.

      Correct Answer: warming up, warm up

      Q4.
      When we play instruments together or sing together, we are playing as part of an .

      Correct Answer: ensemble

      To help you plan your 5 music lesson on: Syncopation performance and reflection, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...