Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can count the number of beats in a bar and clap on the 'off beats'.

      Key learning points

      1. Each bar of music has ‘strong’ and ‘weak’ beats. Syncopated rhythms emphasise beats that are usually weaker.
      2. There are many ways to create syncopation.
      3. We can demonstrate ‘backbeat’ syncopation by clapping on beats 2 and 4 of a four-beat bar.
      4. We can clap and play syncopated rhythms which place emphasis on offbeats as well as the weak beats.

      Keywords

      • Syncopation - rhythms that emphasise the beats that are usually weaker

      • Backbeat - a type of syncopation where we emphasise the 2nd and 4th beat in a 4-beat bar.

      • Pulse - the regular, steady heartbeat of the music

      • Offbeat - weak beats or notes between the beats

      Common misconception

      Syncopation means only playing on (or emphasising) the ‘weak beats’ as in emphasising the 2nd and 4th beat of a 4-beat bar, instead of the 1st and 3rd.

      Whilst emphasising the ‘2’ and the ‘4’ is common in pop music (often called backbeat) we can also create syncopation by holding notes, missing beats, and playing what is called ‘offbeat syncopation’.

      Teacher tip

      Visual representation of beats in a bar can support some learners. Using four or eight plastic beakers in a row for example can be used to show 'off beats' by laying alternate beakers on their side.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      is the regular, steady heartbeat of the music.

      Correct Answer: pulse

      Q2.
      3-time and 4-time are examples of ...

      the pattern of sounds and silences that we pay or sing
      Correct answer: the organisation and feel of the beats, beginning with a strong beat
      a repeating musical idea created from a rhythmic pattern

      Q3.
      What is a bar?

      a short, memorable musical idea, often repeated or varied throughout a piece
      a single sound in music
      Correct answer: a measure of musical time with a set number of beats
      a pitched percussion instrument

      Q4.
      Match the following musical terms and definitions.

      Correct Answer:tempo,the speed of the music - how fast or slow the music is played
      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds and silences that we play and sing
      Correct Answer:beat,playing or showing the steady pulse, like the ticking of a clock
      Correct Answer:pulse,the regular, steady heartbeat of the music

      4 Questions

      Q1.
      Which is correct? Syncopated rhythms ...

      emphasise the strong beats
      emphasise beat 4
      Correct answer: emphasise beats that are usually weaker

      Q2.
      True or false? Offbeats are weak beats or notes between the beats.

      Correct Answer: True, true

      Q3.
      Backbeat syncopation is where we emphasise the and 4th beat of a 4-beat bar.

      Correct Answer: 2nd, second

      Q4.
      In 3-time, beat is the strongest beat.

      Correct Answer: 1, one

      To help you plan your 5 music lesson on: What is syncopation?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...